Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amazonu su vjetar u leđa dali cloud i Rivian Istaknuto

Amazonu su vjetar u leđa dali cloud i Rivian

Amazon je u četvrtom tromjesječju 2021. godine ostvario porast prihoda od devet posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Zadnja tri mjeseca donijela su im 137,4 milijarde američkih dolara prihoda, što je tek nešto manje od 137,6 mlrd. USD koliko su očekivali analitičari.

Amazon Web Services, koji nudi usluge u računalnom oblaku, uprihodio je 17,8 mlrd. USD (naspram očekivanih 17,77 mlrd. USD), ostvarivši porast prihoda od blizu 40 posto.

Prilagođena zarada po dionici bila je 5,8 USD umjesto očekivanih 3,57 USD, dok bi operativni profit trebao biti u rasponu između tri i šest mlrd. USD. Veliki dio zarade može biti pripisan javnoj ponudi dionica proizvođača električnih vozila Riviana u studenom prošle godine. Amazon je, naime, uložio 1,3 mlrd. USD u tu tvrtku i držao u njoj udjel od 22,4 posto prije izlistavanja na burzi.

Tijekom prvog ovogodišnjeg kvartala očekuju između 112 i 117 mlrd. USD prihoda, što je ispod prognoziranih 120 mlrd. USD.

Povratak u 2017.

Rast prihoda od 9,4 posto u četvrtom tromjesječju 2021. prvi je Amazonov jednoznamenkasti rezultat te vrste od 2017. godine.

No, čak i uz slabije prodajne rezultate i prognoze za ovu godinu investitori su pokazali kako imaju povjerenja u povratak rasta. Vrijednost Amazonove dionice porasla je do 14 posto nakon objave poslovnih rezultata.

Amazon je po prvi put objavio kako je poslovao odjel zadužen za digitalno oglašavanje. Prihodi su mu porasli za 32 posto u odnosu na lani i dosegnuli 9,7 mlrd. USD. Ta je tvrtka trenutno treća po veličini na američkom tržištu digitalnog oglašavanja, iza Googlea i Facebooka. Google je uprihodio 61,2, a Facebook 32,6 mlrd. USD tijekom istog razdoblja.

Pandemija koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 i dalje stvara probleme Amazonu, ponajviše kad je riječ o radnoj snazi i inflatornim pritiscima, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next