Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nuklearna energija i plin mogli bi postati zelena energija u EU Istaknuto

Nuklearna energija i plin mogli bi postati zelena energija u EU

Europska komisija predložila je uvrštavanje nuklearne energije i prirodnog plina u kategoriju zelene energije u sklopu EU Taksonomije.

To će uvrštavanje biti moguće pod određenim uvjetima. Primjerice, rafinerije plina bit će smatrane zelenima samo ako se prebace na korištenje niskougljičnih ili obnovljivih plinova, poput onih koji nastaju iz biomase ili vodika proizvedenog korištenjem obnovljivih izvora energije, do 2035. godine.

Što se nuklearne energije tiče, oznaku zelene energije bit će moguće dobiti samo u državama koje imaju jasne planove odlaganja nuklearnog otpada. Dosad na svijetu još nije upogonjeno niti jedno trajno odlagalište takvog otpada, upozorava Deutsche Welle.

Prijedlog podijelio Uniju

Potez, koji bi mogao omogućiti klasificiranje ta dva tipa energije kao održivih investicija, izazvao je žestoke podjele u Europskoj uniji.

Između ostalih, pobunila se Austrija čiji je kancelar Karl Nehammer najavio kako će podržati svoju ministricu za zaštitu okoliša Leonore Gewessler u tužbi Sudu Europske unije ukoliko Komisija doista ostvari svoje planove do kraja. Službeni Luksemburg je najavio kako će podržati tu austrijsku inicijativu, snažno protivljenje izrazila je Španjolska, dok su kritike stigle i iz Njemačke, koja se zalaže za veću razinu korištenja prirodnog plina.

S druge strane, Komisiju je podržala Francuska (koja se u velikoj mjeri oslanja na nuklearnu energiju).

Cilj Europske unije je postati klimatski neutralna do 2050. godine. U Komisiji su uvjereni kako taj cilj nije moguće ostvariti bez značajnog povećanja privatnih ulaganja. Njihov prijedlog o klasifikaciji nuklearne energije i prirodnog plina kao zelenih izvora energije bi trebao biti smjernica budućim investitorima, piše BBC.

Osim moguće tužbe Austrije i Luksemburga, svoje prigovore i prijedloge u iduća četiri mjeseca također mogu dati Europski parlament i svih 27 država-članica, uključujući Hrvatsku.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next