Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Metaverzum će biti puno više od društvenih mreža, kaže šef Qualcomma Istaknuto

Metaverzum će biti puno više od društvenih mreža, kaže šef Qualcomma

Qualcomm u metaverzumu vidi priliku koja je veća od proširenja postojećih društvenih mreža.

Ta je tvrtka nedavno objavila rezultate poslovanja za prvo fiskalno tromjesječje, kojima je nadmašila očekivanja analitičara kako prihodom, tako i prognozama za aktualni kvartal.

Tijekom tromjesječja koje je završilo s 26. prosincem Qualcomm je uprihodio 10,7 milijardi američkih dolara (naspram očekivanih 10,42 mlrd. USD), za 30 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Korigirana zarada po dionici nadmašila je očekivanih 3,01 USD i dosegnula 3,23 USD, uz porast od 49 posto.

Tijekom ovog kvartala očekuju prihode između 10,2 i 11 mlrd. USD, više od 9,6 mlrd. USD koliko su prognozirali analitičari.

Najviše donosi Snapdragon

QCT, dio tvrtke koji se bavi čipovima, ostvario je za 35 posto veće prihode (8,85 mlrd. USD). Rast prihoda je u kvartalu prije ovog bio je dosegao razinu od 63 posto. Ipak, čini se kako je potražnja za čipovima i dalje vrlo snažna.

Sve četiri Qualcommove kategorije čipova rasla su tijekom prvog fiskalnog kvartala, pri čemu je prednjačio uspon procesora za mobitele i srodne uređaje za 42 posto, na 5,98 mlrd. USD. Većinu toga (60 posto) čine procesori iz serije Snapdragon.

Prodaja čipova za automobile povećanaje za 21 posto na 256 milijuna USD, a za internet stvari za 41 posto na 1,48 mlrd. USD.

RF, gdje proizvode čipove za bežičnu povezivost, rastao je za sedam posto, na 1,13 mlrd. USD. Prodaja u tom odjelu tijekom fiskalne 2021. godine porasla je ukupno za 71 posto. Qualcomm je od prodaje licenci zaradio 10 posto više nego godinu prije, 1,81 mlrd. USD.

Glavni izvršni direktor te tvrtke Cristiano Amon uvjeren je kako će metaverzum proizvođačima čipova donijeti niz novih prilika, primarno u segmentu igranja, ali ne treba zanemariti ni moguće industrijske primjene u svim sektorima koji se oslanjaju na računalstvo u oblaku.

"S postojećom ekonomijom clouda moguće je imati digitalne duplikate bilo čega. Primjerice, mehaničar će moći pogledati što nije u redu s vašim automobilom koristeći virtualnu stvarnost, a tako će moći i obučavati nove djelatnike", rekao je Amon, a prenosi CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next