Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nećemo se tako lako riješiti ugljena kao izvora energije Istaknuto

Nećemo se tako lako riješiti ugljena kao izvora energije

Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP26 završila dogovorom o ograničavanju korištenja fosilnih goriva.

Nekoliko država predvođenih Indijom su u zadnjem trenu uspjele isposlovati promjenu prema kojoj se dogovor zalaže za postupno smanjivanje umjesto prestanka korištenja ugljena. To je dovelo do pada cijene dionica velikih kineskih proizvođača ugljena China Shenhua Energy i Yanzhou Coal (jedan i tri posto svaki) na burzi u Hong Kongu.

U Indoneziji, najvećem izvozniku ugljena na svijetu, pad je ublažen povećanjem proizvodnje u Kini, njihovom glavom kupcu. Ipak, najveća rudarska tvrtka Bumi Resources pala je za tri posto, dok su Adaro Energy i Indika Energy zabilježili za pet, odnosno šest posto niže cijene dionica. Australski Whitehaven Coal pao je za oko dva, a New Hope za oko jedan posto. Slično je bilo i na drugim ključnim svjetskim tržištima.

Jeftin i u izobilju

Kina, najveći svjetski proizvođač i potrošač ugljena, prošlog je mjeseca proizvela najveću količinu ugljena u zadnjih više nego šest godina.

Sporazum u Glasgowu (Škotska) ipak je rezultirao obećanjima o smanjenju korištenja ugljenja te postavio pravila za tržišta ugljikom i bavio se poticajima za korištenje fosilnih goriva. Sve redom bi, piše Reuters, moglo ubrzati prijelaz na druge izvore energije.

Ugljen kao izvor energije odgovoran je za oko 20 posto svih emisija stakleničkih plinova, kao i za zagađenje zraka u vidu smoga, kisele kiše i tegobe velikog broja ljudi s disanjem. Za razliku od prirodnog plina i nafte, razmjerno ga je jednostavno zamijeniti drugim izvorima energije, piše Mint Lounge.

Osim Kine, najveći potrošači ugljena su Indija i Sjedinjene Države. Ali, gledano po emisijama po glavi stanovnika na prvom mjestu je Australija. Nakon nje slijede Južna Koreja i Južna Afrika pa tek onda SAD i Kina. Te i druge države i dalje koriste ugljen kako bi zadovoljile rastuće potrebe za električnom energijom zato što je jeftin i ima ga u obilju.

Prema projekcijama Međunarodne agencije za energiju, Indija bi morala izgraditi energetski sustav veličine onog u Europskoj uniji kako bi zadovoljila očekivani porast potražnje za strujom.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next