Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kvantni čipovi mogli bi nadmašiti standardne za dvije godine Istaknuto

Kvantni čipovi mogli bi nadmašiti standardne za dvije godine

U IBM-u tvrde kako su novim procesorom napravili poveći korak naprijed prema kvantnom računalstvu.

Predstavili su Eagle, 127-kubitni kvatni procesor za kojeg tvrde kako je prvi te vrste kojeg je nemoguće simulirati klasičnim superračunalima. Štoviše, dodali su u Velikom plavom, za to bi trebalo više klasičnih bita nego što ima atoma u svim ljudskim bićima na Zemlji zajedno.

Do tog su postignuća došli zahvaljujući novom dizajnu koji kontrolne komponente procesora postavlja na više fizičkih razina, dok su kubiti smješteni na jednoj razini.

Kvantni opseg je nepoznanica

Zasad nije poznat kvantni opseg procesora Eagle. Ta mjera, osmišljena u IBM-u, izražava razinu izvedbe kvantnog računala tako što uzima u obzir više njegovih dijelova zajedno. Dakle, ne samo zasebne kubite već i načine na koje su u interakciji jedni s drugima. Što je kvatni opseg veći, to je kvantno računalo sposobnije za rješavanje zahtjevnih zadaća. Pošto tog podatka nema teško je novi IBM-ov kvantni procesor usporediti s drugima.

Tijekom listopada iz tvrtke Honeywell su ustvrdili kako njihov System Model H1 ima kvatni opseg od 128 sa samo deset povezanih kubita. Usporedbe radi, ranije ove godine iz IBM-a je stigla najava 27-kubitnog sustava s kvatnim opsegom od 64.

Važno je primijetiti i kako IBM nije s novim procesorom objavio i kvatnu nadmoć već ga vide tek kao korak prema ostvarivanju tog cilja. To upućuje na zaključak kako Eagle nije još u fazi kad može rješavati probleme koje klasična računala ne mogu. No, u IBM-u očekuju kako bi se to moglo početi događati za dvije godine, piše Reuters.

Prije dvije godine Google je izazvao kontroverzu tvrdnjom kako je njihov sustav Sycamore postigao kvantnu nadmoć. IBM je vrlo brzo osporio tu smjelu tvrdnju, upozorivši kako su u Googleu izgradili računalo radi rješavanja tek jedne specifične jednadžbe.

Eagle će od prosinca postati dostupan odabranim članovima IBM-ove kvantne mreže (IBM Quantum Network) u IBM Cloudu kao sustav za istraživanje, piše Engadget.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next