Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Indija planira postati ugljično neutralna do 2070. godine Istaknuto

Indija planira postati ugljično neutralna do 2070. godine

Nešto manje od 120 svjetskih vođa okupilo se u Glasgowu u Škotskoj na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) kako bi postigli dogovor o tome kako se nositi s, kako ju opisuju brojni zdravstveni stručnjaci i znanstvenici, najvećom svjetskom krizom danas.

Do susreta dolazi nakon što sastanak država članica skupine G20 nije uspio polučiti dogovor oko ključnih ciljeva, poput čvrstog roka za okončanje korištenja ugljena za dobivanje energije.

Tijekom prvog dana konferencije premijer Indije Narendra Modi obećao je kako će ta mnogoljudna država postati ugljično neutralna do 2070. godine. Iako je riječ o velikom pomaku naprijed, rok je ipak deset godina kasnije od onog na kojeg se obvezala Kina i dva desetljeća nakon što svijet u cjelini treba postati ugljično neutralan kako bi se izbjeglo podizanje temperatura više od 1,5 Celzijusovih stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

S tom najavom svih deset najvećih korisnika ugljena kao izvora energije na svijetu obvezalo se na ugljičnu neutralnost, piše CNN.

Napredak je prespor

Izaslanici manjih država koje su već ugrožene porastom razine mora, poput primjerice Barbadosa, nezadovoljni su brzinom napretka pregovora i skeptični oko toga što COP26 može doista postići.

Domaćin konferencije, britanski premijer Boris Johnson, rekao je kako je ovo prilika za demontiranje bombe koja prijeti cijelom planetu. Britanska kraljica Elizabeta II. pozvala je sudionike na odlučnu akciju, ustvrdivši kako "ljudi postaju državnici temeljem onog što poduzmu za buduće generacije".

Američki predsjednik Joe Biden ispričao se zbog povlačenja Sjedinjenih Država iz Pariškog sporazuma i rekao kako se nada da će ta svjetska velesila odsad vlastitim primjerom predvoditi druge u borbi protiv klimatskih promjena.

Njegovoj dobroj volji usprkos, američki zakonodavci dosad se nisu uspjeli dogovoriti oko ekonomskog paketa vrijednog 555 milijardi američkih dolara koji bi trebao potaknuti rješenja klimatske krize.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next