Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kreće utrka za 5G frekvencije, koliko će država dobiti više od 300 mil. kn? Istaknuto

Kreće utrka za 5G frekvencije, koliko će država dobiti više od 300 mil. kn?

Od 12. srpnja kreće javna dražba za dozvole za korištenje radijskih frekvencija za mreže 5G u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u svibnju je pokrenula javnu dražbu za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog (RF) spektra za mreže pokretnih komunikacija pete generacije (5G) na području Hrvatske.

Nadmetanje za pojedine frekvencijske pojaseve bit će provedeno u četiri odvojena postupka (700 MHz, 3600 MHz, 26 GHz i 3600 MHz regionalno). Počinje 12. srpnja. Bit će to simultano nadmetanje u više krugova putem elektroničkog sustava nadmetanja. Konkretna dodjela frekvencijskih blokova po ponuđaču bit će određena u dodatnom krugu putem zapečaćenih ponuda.

Dodjela do kraja kolovoza

Za svaki su RF pojas postavljeni uvjeti pokrivenosti i početne cijene, prilagođene izračunima povrata na investiciju za mreže 5G.

Dodjela dozvola, koje će vrijediti na razdoblje od 15 godina (osim u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, gdje će zbog posebnih okolnosti vrijediti 13 godina), očekuje se do kraja kolovoza ove godine. Po isteku dozvola moguće ih je produljiti za najviše pet godina.

Ostane li dražba blizu početno određenih cijena, u državni će se proračun sliti oko 300 milijuna kuna. Naime, za frekvencije 700 MHz HAKOM traži 45 milijuna kuna po frekvencijskom bloku na nacionalnoj razini, za 3600 MHz po bloku od 10 MHz početna je cijena 5,25 mil. kn, a za 26 GHz 7,5 mil. kn po bloku od 200 MHz.

Prije dvije godine, kada je dražbovni model za natječaje ovog tipa prvi put testiran, ponude za RF blokove za mreže 4G bile su nadmašile početno traženi iznos za blizu 30 milijuna kuna (106,4 umjesto 72 mil. kuna). Hrvatski Telekom tada nije mogao sudjelovati jer je već imao više od 40,2 posto radiofrekvencijskog spektra u Hrvatskoj.

Devet tvrtki u utrci za frekvencije

HAKOM je do isteka roka (11. lipnja) zaprimio zahtjeve devet tvrtki: A1 Hrvatska, BeeIN, Digicom, Eco Net , EOLO s.p.a, Hrvatski Telekom, Markoja, Telemach i Terrakom. A1, HT i Telemach ispunili su potrebne uvjete za sudjelovanje na nacionalnoj razini i za frekvencijski pojas 3600 MHz. Uz ta tri telekoma, za frekvencijski pojas 26 GHz može se na nacionalnoj razini natjecati još i tvrtka EOLO, dok će se na regionalnoj i županijskoj razini natjecati tvrtke BeeIN, Digicom, Eolo, Markoja i Terrakom.

U HAKOM-u su IT Biz Crunchu potvrdili kako očekuju prikupljanje više od 300 mil. kuna. Povećano zanimanje za dražbu tumače time što su dozvole na regionalnoj razini privukle manje pružatelje telekomunikacijskih usluga. Najviša ponuda bit će jedino mjerilo u postupku nadmetanja, dok su obveze unaprijed određene za pojedine frekvencijske blokove.

Svi kojima će dozvole biti dodijeljene morat će poštivati rokove za ispunjavanje unaprijed određenih obveza pokrivenosti područja i stanovništva te prometnih pravaca za frekvencijski pojas 700 MHz.

"Za frekvencijski pojas 3600 MHz na nacionalnoj razini određen je najmanji broj baznih postaja koje je potrebno pustiti u rad u određenom roku. Obveze će biti sastavni dio dozvola za uporabu RF spektra te njihovo neispunjavanje može rezultirati određenim novčanim kaznama ili oduzimanjem dozvole", pojasnili su iz HAKOM-a.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next