Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Umro je vizionar John Ellenby, kum laptop računala i pionir proširene stvarnosti Istaknuto

Astronaut John Creighton s računalom Grid Compass u space shuttleu Discovery 1985. godine Astronaut John Creighton s računalom Grid Compass u space shuttleu Discovery 1985. godine

Inženjer i poduzetnik John Ellenby, koji je u osamdesetim godinama na tržište izbacio prvi komercijalni laptop i devedesetih godina istraživao proširenu stvarnost (AR), umro je u kolovozu sa 75. godina starosti. Uz pametne telefone, laptopi su danas najčešći oblik računala s kojima se svakodnevno susrećemo. No 1982. godine, kad su kućna desktop računala tek počela polako ulaziti u širu primjenu, Ellenby je sa svojom tvrtkom GRiD Systems javnosti već predstavio prvi komercijalni laptop.

Zvao se Grid Compass, a dizajnirao ga je Bill Moggridge za GRiD Systems još 1979. godine i time uveo danas standardni preklopni dizajn.

Compass je u usporedbi s današnjim laptopima bio, naravno, težak, nezgrapan i skup. Koštao je tadašnjih 8150 američkih dolara, što se procjenjuje na današnjih čak 20324 dolara, no ipak je bio popularan kod zapadnih državnih institucija, od kojih je glavni kupac bila NASA.

Prodaja laptopa je tek 2005. godine počela prelaziti prodaju stolnih računala, iz čega se može zaključiti da su Ellenby i Grid Systems bili preko dva desetljeća ispred vremena.

Ellenbyjevo vizionarstvo nije stalo na prvom laptopu, nego je već u ranim devedesetim godinama suosnovao i tvrtku GeoVector, čija je glavna djelatnost već tada bila istraživanje i razvoj proširene stvarnosti (AR-a) – tehnologije na koju se, između ostalog, oslanja i ultrapopularna igra Pokemon Go. Ellenby je živio točno dovoljno dugo da doživi uspjeh ove igre, a i to su, uvjereni smo, tek počeci široke primjene AR-a.

Izvor: CNN Money

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next