Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google je navodno obustavio projekt za razvoj naočala proširene stvarnosti zvan Iris Istaknuto

Google je navodno obustavio projekt za razvoj naočala proširene stvarnosti zvan Iris

Prošlog siječnja je The Verge otkrio da i Google gradi AR naočale – „Projekt Iris" je trebao biti njihov konj u utrci protiv tada još neobjavljenih uređaja za proširenu stvarnost tvrtki Meta i Apple. No sada kada su konkurenti predstavljeni, navodno Google odustaje od planova za naočale AR oblika: Insider izvještava da je Google odložio svoje planove za Projekt Iris, pozivajući se na tri osobe „upoznate s situacijom“.

Sjećate se Googleovih naprednih naočala za prijevod s prošlogodišnje konferencije Google I/O? Ako je ova informacija istinita, to znači da te naočale više ne postoje. Također, vjerojatno to znači da verzije s funkcijama transkripcije i navigacije, o kojima je Google rekao da će ih testirati u javnosti počevši od prošlog srpnja, također više nisu u razvoju.

Prema izvješću, Google se sada fokusira na softver umjesto na hardver. Razvija „mikro XR“ platformu koju bi mogao licencirati drugim proizvođačima headsetova, slično kao što Google pruža Android širokom ekosustavu telefona.

Međutim, Insider sugerira da bi headset koji sliči skijaškim naočalama ipak mogle i dalje biti u planu - budući da Google više ne stvara takve proizvode samostalno. U veljači su Google, Samsung i Qualcomm objavili izuzetno neodređeno priopćenje o partnerstvu tih triju tvrtki na novoj platformi za miješanu stvarnost, i iako nismo čuli ništa značajno o tome od tada, izvori Insidera kažu da su Googleove naočale „zapravo temelj“ nadolazećeg headseta koji proizvodi Samsung.

Ovo ne bi bio prvi put da su Samsung i Google surađivali kako bi stvorili vrhunski uređaj koji Google sam nije bio spreman izgraditi. Google je radio na prilagodbama Androida kako bi podržao liniju preklopivih telefona Galaxy Fold, puno prije nego što je lansirao vlastiti Pixel Fold ovog ljeta.

Prvobitno smo izvijestili da Google planira izbaciti AR headset 2024. godine. Na Google I/O konferenciji u svibnju 2023., potpredsjednik Googlea Sameer Samat je rekao da će tvrtka „kasnije ove godine podijeliti više informacija“ o suradnji s Samsungom.

Insider izvještava da je Projekt Iris pogodilo smanjenje broja zaposlenih i promjena strategija tijekom razvoja, a Clay Bavor, voditelj VR/AR odjela u Googleu, primjetno je napustio tvrtku prije četiri mjeseca. Kurt Akeley, istaknuti inženjer koji je bio povezan s projektom, sada je na svojoj LinkedIn stranici naveden kao „umirovljen“. Dvoje drugih još uvijek su navedeni kao sudionici projekta AR, uključujući Marka Lucovskog, starijeg direktora operativnih sustava za AR u tvrtki.

Google je 2020. godine kupio tvrtku za AR naočale North za nespecificiran iznos. Na temelju brze provjere na LinkedInu, mnogi zaposlenici tvrtke North, uključujući suosnivače Stephena Lakea, Matthewa Baileyja i Aarona Granta, još uvijek rade za Google do današnjeg dana.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next