Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nizozemska uvodi ograničenja na izvoz tehnologija za proizvodnju čipova Istaknuto

Nizozemska uvodi ograničenja na izvoz tehnologija za proizvodnju čipova

Nizozemska vlada objavila je kako planira uvesti nova ograničenja na izvoz tehnologija poluvodiča kako bi zaštitila nacionalnu sigurnost.

Nove mjere bi, prema najavi nizozemske ministrice vanjske trgovine i razvojnu suradnju Liesje Schreinemacher, trebale stupiti na snagu prije ljeta ove godine.

Time su se Nizozemci pridružili nastojanjima Sjedinjenih Država prema smanjenju izvoza čipova u Kinu.

Servisiranje je i dalje nepoznanica

Njihova je odluka važna zbog toga što je u Nizozemskoj sjedište tvrtke ASML, u čijem su posjedu ključne tehnologije za proizvodnju procesora poput DUV litografskih sustava, drugih najnaprednijih strojeva koje prodaju proizvođačima čipova. Tu je tehnologiju Schreinemacher izravno navela u pismu nizozemskom parlamentu u kojem je najavila ograničenja.

ASML dominira tržištem litografskih sustava, više milijuna eura vrijednih strojeva koji pomoću lasera stvaraju minijaturne sklopove računalnih procesora.

SAD je u listopadu 2022. godine uveo širok raspon ograničenja na isporuke američkih alata za izradu čipova Kini.

Ali, da bi ta ograničenja bila učinkovita, potrebno je da se u blokadu uključe i drugi ključni dobavljači u Japanu i Nizozemskoj. O tome se pregovara već mjesecima.

U ASML-u, piše Reuters, očekuju kako će morati zatražiti dozvole za izvoz svojih najnaprednijih sustava, ali i kako se to neće odraziti značajnije na poslovanje tijekom ove godine.

Među njihovim velikim kupcima su TSMC i Intel, koji trenutno proširuju svoje proizvodne kapacitete. Njihovi najveći kupci u Južnoj Koreji - Samsung i SK Hynix - imaju značajne proizvodne kapacitete u Kini.

Procjenjuju kako će njihova prodaja Kini ostati na otprilike istoj razini, oko 2,2 milijarde eura godišnje. To će značiti relativan pad, budući da očekuju rast ukupne prodaje za 25 posto.

Kinezima još nisu prodali svoje najnaprednije sustave. Većina prodaje u toj državi odlazi na manje napredne proizvođače čipova. Zasad još nije poznato hoće li moći servisirati DUV strojeve vrijedne više od osam milijardi eura, koje su u Kini prodali od 2014. godine do danas.

Kina je krajem prošle godine najavila paket pomoći vrijedan 143 milijarde američkih dolara, namijenjen podršci industriji poluvodiča u toj državi.



na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next