Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Američki proizvođači čipova morat će višak profita dijeliti s vladom Istaknuto

Američki proizvođači čipova morat će višak profita dijeliti s vladom

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je kako će proizvođači čipova koji dobiju novac od države morati dijeliti višak profita.

Američko Ministarstvo trgovine najavilo je kako će krajem lipnja početi primati prijave za program poticaja proizvodnje poluvodiča, vrijedan 39 milijardi američkih dolara. Uz to, predviđena je i porezna olakšica od 25 posto za ulaganja u gradnju tvornica čipova, za koju se procjenjuje kako vrijedi 24 mlrd. USD.

Prijave će biti razmatrane temeljem šest prioritetnih područja, među kojima je gradnja pogona za istraživanje i razvoj u Sjedinjenim Državama. Također će morati stvarati prilike za tvrtke u vlasništvu pripadnika manjina, veterana i žena, pri gradnji koristiti željezo, čelik i građevinski materijal iz SAD-a, voditi računa o ekonomskoj inkluzivnosti te pokazati odgovorno ponašanje kad je riječ o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša.

Otežan otkup vlastitih dionica

Proizvođači čipova već su najavili više od 40 novih projekata, uključujući i blizu 200 mlrd. USD privatnih ulaganja u povećanje proizvodnje na domaćem američkom tržištu.

Korisnici koji prime više od 150 milijuna USD poticaja morat će s vladom podijeliti dio novčanog tijeka ili povrata većih od očekivanih, prijeđu li unaprijed dogovorenu granicu. Drugim riječima, ako će iznimno dobro poslovati, dio novca uzet će im američka vlada.

U Ministarstvu trgovine procjenjuju kako će do te podjele prihoda doći samo u slučajevima kad je projekt značajno uspješniji nego što se očekivalo. Iznos koji će biti podijeljen neće biti veći od 75 posto izravnih poticaja, piše Reuters.

Tvrtke koje će koristiti poticaje također ta sredstva ne smiju koristiti za isplatu dividendi ili otkup vlastitih dionica. Ako planiraju takav otkup u idućih pet godina, morat će također predočiti pojedinosti o tome. Samo je Intel potrošio više od sto mlrd. USD na otkup svojih dionica od 2005. godine do danas.

Osim toga, morat će podastrijeti plan zapošljavanja, kao i plan pristupačne skrbi za djecu svojih zaposlenika.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next