Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Vodafone prodao poslovanje u Mađarskoj Istaknuto

Vodafone prodao poslovanje u Mađarskoj

Britanska telekom grupacija Vodafona dogovorila je prodaju svog poslovanja u Mađarskoj za 1,7 milijardi eura.

Kupci su lokalna IT tvrtka 4iG i mađarska država, koji će spomenuti iznos platiti u gotovini. Transakcija bi trebala biti zaključena do kraja ovog mjeseca. Iz Vodafonea je stigla najava kako će taj novac upotrijebiti za smanjenje dugova.

Do prodaje, prvotno najavljene u kolovozu 2022. godine, dolazi u trenutku dok Vodafone traži novog glavnog izvršnog direktora, koji će zamijeniti Nicka Reada.

Orban ulazi i u telekome

Read je tu poziciju napustio s krajem prošle godine, nakon četverogodišnjeg mandata tijekom kojeg je vrijednost dionice Vodafonea smanjena za 48 posto. Prodao je značajan dio imovine kako bi se tvrtka fokusirala na temeljno poslovanje u Europi i Africi.

Nadzorni odbor više nije imao strpljenja čekati na prave poteze koji bi doveli do nastavka rasta ili konsolidacije fragmentiranog europskog tržišta, pa su mu se zahvalili na suradnji i krenuli u potragu za novim prvim čovjekom.

U međuvremenu je kormilo preuzela Margherita Della Valle, koja je priopćila kako će prodaja mađarskog ogranka "povećati i ubrzati konkurenciju u toj državi", piše Reuters.

No, također će omogućiti i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu veći upliv na tržište telekoma.

Tvrtka 4iG bi nakon preuzimanja trebala preuzeti udio od 51, a mađarska država 49 posto. Tako bi trebao nastati drugi po veličini operator na mađarskom tržištu mobilne i fiksne telefonije, s dodatnim IT mogućnostima.

Mađarske vlasti su akviziciju proglasile nacionalnim strateškim interesom, što znači kako neće biti pod nadzorom nacionalnih regulatora zaduženih za tržišno natjecanje. Ta je odluka opravdana potrebom "osiguravanja opskrbe telekomunikacijskih usluga".

Orban je od 2010. godine, kad je preuzeo vlast u Mađarskoj, dosad slične poteze povukao u energetskom i bankarskom sektoru te u medijima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next