Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Smjena na čelu Vodafonea, traži se novi glavni izvršni direktor Istaknuto

Nick Read Nick Read

S krajem 2022. godine Nick Read prestat će biti glavni izvršni direktor britanske telekom grupacije Vodafone.

Read odlazi nakon četverogodišnjeg mandata tijekom kojeg je vrijednost dionice Vodafonea gotovo pa prepolovljena. Izgubila je 45 posto vrijednosti od listopada 2018.

Read je u Vodafoneu proveo više od 20 godina. Do kraja ožujka 2023. godine nastavit će primati nešto više od milijun britanskih funti plaće.

Posrnuli div

Vodafone, nekad jedan od najvećih telekoma na svijetu, počeo je prodavati imovinu kako bi fokusirao poslovanje na Europu i Afriku. Ali, to nije pomoglo u usporavanju pada cijene dionice.

Vodafoneov nadzorni odbor nije bio zadovoljan izostankom napretka prema nastavku rasta tvrtke. Readova privremena zamjenica, financijska direktorica Margherita Della Valle, dobila je zadatak ubrzati provedbu strategije te tvrtke u djelo kako bi poboljšala operativno poslovanje.

Vodafone je prošlog mjeseca upozorio na pad zarade zbog naglog porasta cijene energenata, nakon što je njegovo poslovanje u Njemačkoj (najvećem tržištu te tvrtke) dodatno pogoršano, a konkurencija nastavila pritiskati u Španjolskoj i Italiji.

Read se nadao kako će konsolidacija europskih fragmentiranih telekom tržišta dati novi vjetar u leđa Vodafoneu. Ali, nije uspio pronaći načina kako tu ideju pretočiti u praksu.

Vodafone je nadigran u Španjolskoj kad su Orange i MasMovil dogovorili spajanje u srpnju 2022. godine. U Italiji nije bilo rješenja za njegove probleme još otkad su odbili ponudu za preuzimanje koja je u veljači ove godine pristigla od Iliada i Apax Partners, piše Reuters.

Read je uspio izvući vrijednost iz Vodafoneovih baznih postaja tako što ih je izdvojio u zasebnu tvrtku i prodao kompanijama Global Infrastructure Partners i KKR. Na sličan korak odlučili su se tijekom ljeta i u Deutsche Telekomu. Vodafone je također u pregovorima o spajanju s Hutchison's Three u Velikoj Britaniji, ali dvojbeno je hoće li dogovor biti postignut prije no što Read napusti tvrtku.

Pitanje je i što bi netko tko će ga zamijeniti na kormilu doista mogao poduzeti. Nadzorni odbor dao se u potragu za novim glavnim izvršnim direktorom, koji bi mogao agresivnije krenuti u prodaju manje isplativih dijelova tvrtke. To bi mogla biti i Della Valle, ako istakne kandidaturu za tu poziciju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next