Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Poznanici bolje pomažu u pronalasku posla nego prijatelji Istaknuto

Poznanici bolje pomažu u pronalasku posla nego prijatelji

Istraživanje provedeno na 20 milijuna korisnika poslovne mreže Linkedin tijekom pet godina mnoge je začudilo rezultatima.

U članku objavljenom u časopisu Science opisan je eksperiment koji je trebao dati odgovor na pitanje jesu li poznanici na Linkedinu (opisani kao "slabe veze") ili prijatelji i kolege (opisani kao "snažne veze") korisniji pri pronalaženju novih poslovnih prilika.

Ako ste bili spremni dati prednost snažnim vezama, bili biste u krivu. Točno je upravo suprotno - pokazalo se kako slabe veze imaju najveći utjecaj na poslovnu mobilnost, a snažne najmanji.

Istraživači pri Linkedinu, Harvard Business School i MIT-ju su proveli niz velikih nasumičnih eksperimenata koristeći značajku People You May Know. Taj dio Linkedina ističe potencijalno korisne profile temeljem zajedničkih interesa i profesionalne povijesti, uz prijedlog za povezivanje.

Najbolje su umjereno slabe veze

Tijekom eksperimenta analizirano je dvije milijarde poveznica između više od 20 milijuna korisnika tijekom petogodišnjeg razdoblja, kao i kako su one utjecale na 600 tisuća novih poslova.

Linkedin je pritom povremeno mijenjao algoritam na kojem se temelji značajka People You May Know kako bi istraživači mogi testirati i pratiti kako slabe i snažne veze utječu na mogućnost dobivanja posla.

Prema rezultatima, najbolje su umjereno slabe veze, tek nešto snažnije od najslabijih. Pozitivni učinak slabih veza na traženje posla opada nakon što korisnik dijeli više od deset zajedničkih veza s drugim korisnikom.

Istraživanje je kritizirano zbog toga što sudionici nisu bili obavješteni kako u njemu sudjeluju, što otvara potencijalno neugodna pitanja. No, istraživači su uvjereni kako nije imalo negativnih posljedica, piše Register.

Uz to, Linkedinova pravila o zaštiti privatnosti jasno naznačuju kako podatke korisnika koriste za istraživanje i razvoj, između ostalog

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next