Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zendesk prodan za 10,2 mlrd. USD Istaknuto

Zendesk prodan za 10,2 mlrd. USD

Preuzimanje bi trebalo biti zaključeno do kraja ove godine, kada će Zendesk biti delistiran s tržišta kapitala.

U veljači ove godine Zendesk je odbio ponudu o preuzimanju vrijednu 17 milijardi američkih dolara, vjerujući kako vrijedi više. Tijekom istog mjeseca njegovi su investitori odbili prijedlog o akviziciji Momentivea, matične tvrtke Survey Monkeya, za 4,1 mlrd. USD.

Ali, u zadnjih nekoliko mjeseci tržište softvera-kao-usluge (Software-as-a-Service, SaaS) prošlo je kroz dramatičnu promjenu, a Zendesk se našao u sukobu s investitorima.

Početkom ovog mjeseca objavili su kako će ostati nezavisnom tvrtkom, nakon čega je cijena njihove dionice drastično zaronila.

Odlazi i suosnivač Mikkel Svane?

Priča je, barem zasad, okončana preuzimanjem vrijednim 10,2 mlrd. USD u gotovini, koje predvode Permira i Hellman & Friedman, daleko niže od cijene koja je bila aktualna prije četiri mjeseca.

Nadzorni odbor jednoglasno je odobrio preuzimanje. Očekuje se kako će transakcija biti zaključena tijekom posljednjeg ovogodišnjeg tromjesječja.

Zendesk će po završetku transakcije biti delistiran s tržišta kapitala. Čini se kako će to biti i vrijeme za odlazak suosnivača i dosadašnjeg glavnog izvršnog direktora Mikkela Svanea.

Na dan objave vijesti o preuzimanju tržišna vrijednost Zendeska bila je 7,1 mlrd. USD. U međuvremenu je cijena dionice značajno narasla.

Ta se tvrtka bavi povezivanjem tvrtki s kupcima i korisnicima putem telefona, chata, e-pošte, aplikacija za razmjenu poruka, društvenih mreža... Zanimljiva za preuzimanje zbog ogromne baze korisnika (njih oko sto tisuća, u rasponu od malih tvrtki do velikih korporacija) i mogućnosti za daljnji rast.

Pokrenuta je 2007. godine. Prije javne ponude dionica 2014. prikupila je više od 85 milijuna USD ulaganja, piše Tech Crunch. Danas zapošljava više od šest tisuća ljudi diljem svijeta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next