Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Intel korak bliže kupovini izraelskog proizvođača čipova Istaknuto

Intel korak bliže kupovini izraelskog proizvođača čipova

Intel je nadomak preuzimanju izraelske tvrtke Tower Semiconductor za šest milijardi američkih dolara.

Službena potvrda nove u nizu akvizicija na tržištu proizvođača poluvodiča mogla bi stići još do kraja ovog tjedna.

Intel bi tom transakcijom dublje zakoračio u tržišni segment kojim trenutno dominira tajvanski TSMC, u vrijeme kad svijetom hara nestašica poluvodiča zbog čega problema s proizvodnjom ima niz industrijskih grana, od pametnih telefona do automobila.

Snažno prisutni u Izraelu

Tower Semiconductor specijaliziran je za analogne čipove kakve se koristi u automobilima, mobitelima, medicinskoj i zrakoplovnoj industriji. Tržišna kapitalizacija te tvrtke je na oko 3,6 mlrd. USD. Opslužuju uglavnom tvrtke koje se bave dizajniranjem procesora i nemaju vlastitu proizvodnju, kao i proizvođače integriranih uređaja. 

Ulagali su u opremu u svojim pogonima u Izraelu, američkoj saveznoj državi Texas i Japanu kako bi poboljšali kapacitete za proizvodnju 200- i 300-milimetarskih čipova. Godišnji kapacitet im je veći od dva milijuna vafelja (wafera) godišnje.

Intel je tijekom prošlog mjeseca najavio ulaganje do 100 mlrd. USD u gradnju moguće najvećeg pogona za proizvodnju procesora u američkoj saveznoj državi Ohio. Time žele vratiti dominantnu poziciju kad je riječ o proizvodnji procesora i smanjiti američku ovisnost o proizvođačima u drugim državama. Tijekom prošlog su tromjesječja prihodima nadmašili očekivanja.

Intel je, piše CNBC, u Izraelu prisutan nešto manje od 50 godina i jedan je od najvećih izvoznika u toj državi, gdje zapošljavaju oko 14 tisuća ljudi. Prije pet godina kupili su izraelsku tvrtku za razvoj autonomnih vozila Mobileye za 15,3 mlrd. USD.

Također su planirali preuzeti GlobalFoundries za oko 30 mlrd. USD, ali su se u tom proizvođaču čipova ipak odlučili na javnu ponudu dionica, piše Yahoo.

Kako smo već pisali, AMD je upravo dovršio preuzimanje Xilinxa za 50 mlrd. USD, dok je Nvidia zbog pritiska regulatornih agencija odustala od kupovine britanskog Arma.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next