Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nvidia neće preuzeti Arm, u pripremi javna ponuda dionica Istaknuto

Nvidia neće preuzeti Arm, u pripremi javna ponuda dionica

Nvidia je odustala od preuzimanja britanskog proizvođača procesora Arm, za kojeg je bila spremna platiti 66 milijardi američkih dolara.

Potencijalno najveći posao ikad u industriji procesora dao bi kalifornijskom divu poznatom ponajviše po grafičkim karticama mogućnost upravljanja tvrtkom u kojoj nastaju tehnologije koje danas pogone većinu pametnih telefona i srodnih mobilnih uređaja na svijetu.

Do odustajanja je došlo nakon što su regulatorne agencije u Europskoj uniji, Sjedinjenim Držvama i Velikoj Britaniji izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog mogućih posljedica po tržišno natjecanje u industriji poluvodiča na globalnoj razini. Pobunili su se i u tvrtkama koje koriste Armove dizajne procesora, poput Qualcomma i Microsofta.

Smjena u vrhu Arma

Japanski SoftBank, u čijem je Arm vlasništvu, dobit će zbog prekida pregovora odštetu u iznosu do 1,25 mlrd. USD. Čini se kako će do kraja njihove fiskalne godine (početak ožujka 2023.) pokrenuti javnu ponudu dionica za Arm.

Odšteta nije mala, ali je sitniš u usporedbi s iznosom kojeg su mogli dobiti prodajom. Naime, plaćanje je bilo predviđeno kao kombinacija gotovine i dionica. Vrijednost transakcije bila je procjenjena na do 38,5 mlrd. USD u rujnu 2020. godine, kad je prvi put najavljena.

No, u međuvremenu je vrijednost Nvidijine dionice zbog više razloga značajno porasla, pa je procjena vrijednosti ovog preuzimanja u jednom trenutku tijekom studenog prošle godine dosegnula 87 mlrd. USD.

Nakon odustajanja od prodaje došlo je i do smjene na vrhu Arma. Glavnog izvršnog direktora Simona Segarsa zamijenio je Rene Haas, dosadašnji šef odjela za intelektualno vlasništvo, piše Financial Times.

Nakon što su se bili usprotivili preuzimanju, Britanci - koji Arm smatraju tvrtkom od strateškog nacionalnog značaja - sad nastoje ishodovati izlistavanje na tržištima kapitala u toj državi, piše Ars Technica. Ali, u SoftBanku su skloniji Njujorškoj burzi pa treba očekivati otpor pritiscima iz Londona.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next