Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Sony preuzima tvorca igara Destiny i Halo Istaknuto

Sony preuzima tvorca igara Destiny i Halo

Sony Interactive Entertainment je najavio kako će za 3,6 milijardi američkih dolara preuzeti tvrtku Bungie, studio koji stoji iza serijala računalnih igara Destiny i Halo.

Po završetku preuzimanja Bungie će nastaviti poslovati nezavisno od nove matične tvrtke. Vodit će ga uprava na čelu sa sadašnjim glavnim izvršnim direktorom Peteom Parsonsom, a bit će zadržani i drugi sadašnji direktori. Njihovi će naslovi i dalje biti dostupni na više platformi, moći će samostalno objavljivati igre i nastojati doći do igrača gdje god oni odabrali igrati.

U Bungieju trenutno rade na održavanju igre Destiny 2. proširivanju te franšize i razvoju novog intelektualnog vlasništva.

Siječanj je prošao u znaku velike konsolidacije na globalnom tržištu računalnih igara. Sredinom mjeseca Take-Two je najavio preuzimanje Zynge za 12,7 mlrd. USD, da bi nešto kasnije Microsoft objavio namjeru akvizicije Activision Blizzarda za 68,7 mlrd. USD.

Od Microsofta do Sonyja

Microsoft je također tijekom prošle godine dovršio preuzimanje tvrtke ZeniMax Media, u čijem je vlasništvu bila i tvrtka Bethesda Softworks. No, kako podsjeća Game Industry Biz, Microsoft je svojedobno bio vlasnik i Bungieja. Tu su tvrtku preuzeli u lipnju 2000. godine, čime su stekli pravo na ekskluzivno izdavanje prvog naslova iz serijala Halo na igraćoj konzoli Xbox, koja je debitirala 2001. godine.

Bungie je ponovno postao samostalnom tvrtkom u listopadu 2007., nakon predstavljanja Halo 3. Za Microsoft su proizveli još dva naslova iz tog serijala - Halo 3: ODST i Halo: Reach - da bi potom potpisali desetogodišnji ugovor koji je rezultirao nastankom franšize Destiny.

Sony je nedavno preuzeo tvrtke Bluepoint Games (tvorce igre Demon's Souls), Returnal (Housemarque), Firesprite i Nixxes Software.

Za PlayStation trenutno radi 17 razvojnih studija. Prema najavama glavnog izvršnog direktora Sony Interactive Entertainmenta Jima Ryana, možemo očekivati nova preuzimanja tijekom ove godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next