Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amazonu rekordna europska globa zbog zlorabe tržišnog položaja Istaknuto

Amazonu rekordna europska globa zbog zlorabe tržišnog položaja

Talijanska regulatorna agencija kaznila je Amazon globom u iznosu od 1,13 milijardi eura zbog zlorabe dominantnog tržišnog položaja.

Iz Amazona su se snažno usprotivili odluci talijanskog regulatora i najavili žalbu. To je jedna od najvećih globi dosad odrezanih u Europi nekoj američkoj tehnološkoj tvrtci.

U obrazloženju odluke talijanska je agencija navela kako je Amazon zlorabio svoju dominantnu tržišnu poziciju na tržištu te države kako bi pogodovao vlastitom servisu za logistiku Fulfilment by Amazon (FBA).

Uz korištenje usluga FBA vezali su niz ekskluzivnih pogodnosti, među kojima je i paket Prime, koje su pomogle FBA učiniti vidljivijim i ostvariti bolje prodajne rezultate na web odredištu Amazon.it. Točnije rečeno, onemogućili su povezivanje s paketom Prime trgovcima koji nisu koristili usluge koje nudi FBA.

Paket Prime je Amazonov program lojalnosti s više od sedam milijuna korisnika.

Uključena i Europska komisija

Regulatorna agencija je također najavila kako će Amazonu naložiti korektivne mjere koje će biti predmet nadzora i provjere.

U Amazonu se brane tvrdnjom kako uopće nije obvezno koristiti usluge FBA i kako ih ne koristi većina trgovaca na Amazonu. Oni koji se odluče to čine zato što je riječ o učinkovitoj i cjenovno kompetitivnoj usluzi, naveli su. Propisanu kaznu i mjere smatraju neopravdanima i nesrazmjernima.

Europska komisija objavila je kako je tijesno surađivala s talijanskim regulatorima na ovom slučaju u okviru Europske mreže za zaštitu tržišnog natjecanja, kako bi osigurala konzistentnost s dvije istrage Amazonovog poslovanja koje trenutno provodi.

Prva je istraga otvorena 2019. kako bi Komisija provjerila krši li Amazon zakone i propise Europske unije dok koristi osjetljive podatke samostalnih trgovaca koji koriste njegovu platformu online. Druga je pokrenuta krajem prošle godine, s fokusom na moguće Amazonovo pogodovanje vlastitim uslugama, kao i trgovcima koji koriste njegove usluge logistike i dostave, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next