Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple je imao tajni petogodišnji dogovor s kineskim vlastima Istaknuto

Apple je imao tajni petogodišnji dogovor s kineskim vlastima

Appleovo uspješno poslovanje u Kini navodno je posljedica sporazuma s vlastima te države, sklopljenog 2016. godine.

Za Apple Kina je jedno od ključnih tržišta, kako zbog prodaje tako i zbog proizvodnje te lanca opskrbe. Trebale su proći godine prije no što je do uspjeha došlo, a čini se kako je važnu ulogu u tome igrao i dosad široj javnosti nepoznat dogovor s kineskom vladom.

Do njega je došlo, piše Information, u vrijeme kad su se jabučari nastojali nositi sa serijom regulatornih promjena 2016. godine. Tad je glavni izvršni direktor Applea Tim Cook u više navrata posjetio Kinu i sporazumio se s vlastima.

Službeni je Peking smatrao kako američka korporacija ne pomaže u dovoljnoj mjeri lokalnu ekonomiju. Pod sličnim su pritiskom u zadnje vrijeme i velike kineske tehnološke tvrtke. Zbog povećanog regulatornog pritiska u međuvremenu se iz Kine povuklo više američkih tvrtki, među kojima su Linkedin i Yahoo

Ulaganja, transfer tehnologije...

Cook je pristao, navodno, investicijama pomoći u poboljšavanju kineskog gospodarstva i tehnologije, kao i obuci radne snage te nizu povoljnih poslovnih dogovora.

Između ostalog, moguće je kako je dogovor s vlastima obuhvaćao milijardu USD vrijedno ulaganje Applea u Didi Chuxing, povećanje nabave komponenti od kineskih dobavljača, suradnju s kineskim softverskim tvrtkama i sveučilištima na razvoju novih tehnologija... Ukupna vrijednost petogodišnjeg paketa bila je veća od 275 milijardi američkih dolara.

Jabučari su također pristali strogo se pridržavati kineskih zakona i propisa. Zauzvrat su uklonjene brojne prijetnje trgovini aplikacija App Store, servisu App Pay i drugim segmentima Appleovog poslovanja.

Iako su Appleove obveze bile precizno navedene i opisane, kineske su se vlasti obvezale pružiti Amerikancima "nužnu podršku i pomoć". Dogovor je ostao tajnim jer ni Apple niti kineska vlada općenito nisu naročito skloni objavljivati dokumente i sporazume.

Zanimljivo, Cookov uspjeh navodno je zabrinuo lokalne Appleove dužnosnike, koji su smatrali kako će ta tvrtka biti ranjiva ako oni ne ostvare vlastite dobre odnose s vlastima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next