Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Američke vlasti žele stvoriti povelju o pravima umjetne inteligencije Istaknuto

Američke vlasti žele stvoriti povelju o pravima umjetne inteligencije

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena želi izraditi povelju o pravima za umjetnu inteligenciju.

"Moćne tehnologije moraju poštivati naše demokratske vrijednosti i pridržavati se središnjeg načela prema kojem svi imaju pravo na pošten tretman", naveli su u članku Eric Lander, znanstveni savjetnik, i zamjenik direktora za znanost i društvo Alondra Nelson u Uredu za znanost i tehnologiju pri Bijeloj kući.

Upozorili su kako ne postoje pravila i osigurači prema kojima bi se upravljalo korištenjem umjetne inteligencije. Primjera zlorabe već ima poprilično, kao i situacija u kojima su u alate umjetne inteligencije nenamjerno bile ugrađene predrasude.

Otvorena javna rasprava

Primjerice, u tvrtci koja prodaje sustav s tehnologijom prepoznavanja lica policiji i srodnim službama možda ne računaju na to kako će njen proizvod lažno optužiti nedužnu osobu kao prijestupnika, pa ipak on to radi. To što su razvojni programeri nenamjerno upotrijebili krive podatke kako bi na brzinu izbacili proizvod ne znači puno ljudima koji su se zbog toga našli u problemima u stvarnom životu.

Spomenuti Ured za znanost i tehnologiju službeno pozvao stručnjake koji rade s umjetnom inteligencijom ili ju koriste na dostavu svog mišljenja o tome kako regulirati to područje. U javnu raspravu se mogu uključiti i svi zainteresirani, koji svoje prijedloge mogu poslati na adresu e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ta bi javna rasprava trebala rezultirati posebnom poveljom o pravima umjetne inteligencije, izrađene po uzoru na američku Povelju o pravima iz 1791. godine, koja je osmišljena kako bi ograničila moć vlasti te osigurala slobodu izražavanja i pravo na pošteno suđenje, između ostalog, piše Financial Times.

U Bijeloj kući su svjesni kako proces donošenja povelje o pravima umjetne inteligencije biti izazovan. Ali, upozoravaju kako je nužno postaviti standarde kad je riječ o umjetnoj inteligenciji i tehnologijama prepoznavanja lica.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next