Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Konferencija AI2Future traži smjer razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj Istaknuto

Konferencija AI2Future traži smjer razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj

Konferencija AI2Future bit će održana u Zagrebu 14. i 15. listopada. Riječ je o najvećem okupljanju u Hrvatskoj posvećenom umjetnoj inteligenciji, namijenjenom ponajprije razvojnim programerima i svima koji razvijaju vlastite poslovne modele temeljene na umjetnoj inteligenciji.

"Očekujemo 250 sudionika, od kojih će 40 sudjelovati kao panelisti i govornici. Bit će to idealna prilika za kreiranje novih ideja i projekata", rekao je za IT Biz Crunch Željko Krizmanić, jedan od organizatora konferencije Future2AI. Krizmanić očekuje kako će veliku pozornost svakako izazvati predstavljanje istraživanja AI Landscape 2.0.

"Istraživali smo AI scenu u Hrvatskoj s namjerom da nadogradimo AI krajolik i na mapu stavimo sve relevantne tvrtke, institucije i organizacije koje zajedno kroče put prema tehnološkoj budućnosti.

To će istraživanje biti temelj za raspravu na panelu o stanju na području razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj State of AI - Croatia, u kojem će sudjelovati Damir Sabol (Photomath) i Krešimir Žmak (Infobip), kao i Davor Runje (Udruga hrvatskih izvoznika softvera Cisex) i Ratko Mutavdžić (HUP ICT).

Cilj panela je definirati ključne odrednice, prepreke i prilike budućeg nacionalnog i EU razvoja na području umjetne inteligencije", najavio je Krizmanić.

Gošća iz projekta Google Deep Mind

Tijekom konferencije bit će moguće čuti i vidjeti konkretne primjere polovno-tehnoloških projekata vezanih uz umjetnu inteligenciju.

Gostovat će Ivana Balažević, koja je nedavno prešla iz Facebooka u Google Deep Mind. Govorit će o tome kako koristiti grafove za razumijevanje svijeta u smislu entiteta i odnosa među njima te kako to upotrijebiti za daljnji razvoj strojnog učenja. 

Krizmanić je također posebno izdvojio predavanje o korištenju podataka u Porscheu za razvoj (Mirna Marković i Ema Šimon, Porsche Digital Croatia), dok će Ivan Jurin (Photomath) ispričati koriste dubinsko učenja za unaprjeđivanje skeniranja matematičkih problema.

Panel rasprava Croatian AI Sandobox bavit će se regulativom, strategijom i smjerom u kojem organizacije mogu stvarati aplikacije, algoritme i nove inovativne proizvode. Bit će predstavljeni primjeri dobre prakse iz Slovenije i Latvije.

Ovogodišnji AI Startup Pitch ponudit će priliku za predstavljanje nekoliko startupova koji dosad još nisu sudjelovali na sličnim natjecanjima. Prošlogodišnji pobjednici Robotiq.ai u međuvremenu su privukli ulaganje vrijedno 900 tisuća eura.

"Zajednica koja se u Hrvatskoj okupila oko umjetne inteligencije unatrag nekoliko godina ima veliki potencijal za pokretanje projekata na svjetskoj razini. Nedavni uspjesi hrvatskih IT tvrtki pokazuju kako vještine i inovacija koju posjeduju hrvatski stručnjaci ostvariti zadivljujuće rezultate. Na krilima toga moguće je razviti cijeli eko-sustav koji će podržavati razvoj novih tvrtki", zaključio je Krizmanić.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next