Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zoom odustao od preuzimanja vrijednog 14,7 mlrd. USD Istaknuto

Zoom odustao od preuzimanja vrijednog 14,7 mlrd. USD

Five9, centar za korisničku podršku u računalnom oblaku, ostat će samostalna tvrtka. Pregovori sa Zoomom o preuzimanju vrijednom 14,7 milijardi američkih dolara okončani su sporazumno nakon što su dioničari Five9 odbili prijedlog akvizicije.

Kao što smo pisali, preuzimanje je najavljeno sredinom srpnja ove godine. Trebala je to biti prva akvizicija tog reda veličine za kinesku tvrtku kojoj su popularnost i cijena dionice strelovito porasli tijekom karantena uvedenih radi suzbijanja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Zoom je tako htio ući na 24 mlrd. USD vrijedno tržište centara za korisničku podršku i proširiti svoj portfelj novim uslugama te se pripremiti za nove okolnosti poslovanja nakon pandemije. Računali su kako bi se na taj način lakše nosili s divovima kao što su Google i Microsoft, koji su im trenutno najveća konkurencija i s kojima se teško mogu mjeriti jednom kad visoka razina potražnje za video platformama online neće biti dovoljna za uspješno poslovanje.

Nije bilo isplativo

Transakcija kojom bi Zoom postao vlasnikom Fivea9 trebala je biti obavljena u potpunosti dionicama. Ali, na žalost po Zoom, njihova je cijena dionice izgubila više od četvrtine vrijednosti nakon objave kako namjeravaju preuzeti Five9. Dioničari pri preuzimanju tvrtke obično dobivaju više od vrijednosti dionice tvrtke u danom trenutku. U ovom bi slučaju Zoom preuzeo Five9 uz popust, piše Verge.

Kako je u objavi na blogu naveo glavni izvršni direktor Zooma Eric Yuan, neuspjela akvizicija ne bi trebala imati značajan utjecaj na planove te tvrtke općenito. Five9, obrazložio je, nije bio na bilo koji način ključan za uspjeh te platforme, niti je jedini način kako u Zoomu mogu ponuditi rješenja za korisničku podršku u računalnom oblaku.

Yuan namjerava zadržati dugoročnu suradnju s tom tvrtkom, kao i drugim kompanijama koje nude slične usluge.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next