Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zoom za 14. mlrd USD kupuje centar za korisničku podršku u cloudu Istaknuto

Zoom za 14. mlrd USD kupuje centar za korisničku podršku u cloudu

Koristeći impresivan rast cijene svoje dionice tijekom prošle godine, platforma za video konferencije Zoom priprema se za prvo veliko preuzimanje.

Tvrtka čija je vrijednost bila procijenjena na oko devet milijardi američkih dolara tijekom javne ponude dionica prije dvije godine objavila je kako će preuzeti centar za korisničku podršku u računalnom oblaku Five9 za oko 14,7 mlrd. USD u dionicama.

Transakcija bi trebala biti zaključena tijekom prve polovice iduće godine, nakon čega će 20 godina star Five9 operativno postati dijelom Zooma. Na čelu tog odjela trebao bi ostati njen sadašnji glavni izvršni direktor Rowan Trollope, koji je s prvim čovjekom Zooma Ericom Yuanom radio neko vrijeme u tvrtci Cisco.

Five9 ima više od dvije tisuće korisnika diljem svijeta, među kojima su tvrtke Citrix i Under Armour. Obrađuju više od sedam milijardi minuta poziva godišnje.

Organski rast neće biti dovoljan

Zoom ovom akvizicijom ulazi na 24 mlrd. USD vrijedno tržište centara za korisničku podršku. Očekuju kako će time dobiti priliku za značajno povećanje prodaje svojih usluga korisnicima usluga iz portfelja Five9, ali i pripremiti se za promjenu tržišnih okolnosti u post-pandemijskom svijetu.

Dosad su kupili nekoliko tvrtki koje proizvode alate za uredsku suradnju, sustav za telefoniju u računalnom oblaku i sve-u-jednom kućni uređaj za komunikaciju, piše Tech Crunch

Ovo je prva Zoomova akvizicija s vrijednošću većom od milijarde USD i drugo po veličini tehnološko preuzimanje u Sjedinjenim Državama tijekom ove godine, piše CNBC. Microsoft je, naime, ranije najavio kako će preuzeti tvrtku Nuance Communications za 16 mlrd. USD.

Zoom je tijekom 2020. godine povećao prihode za 326 posto, dok je cijena dionice porasla za blizu 400 posto. Očekuje se kako će taj rast biti prirodno smanjen s ukidanjem epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Već su lansirali više novih proizvoda, ali procjenjuje se kako organski rast neće biti dovoljan kako bi zadovoljio ulagače s američkog Wall Streeta.

I Five9 je lani brzo rastao zahvaljujući povećanoj potražnji za korisničkom podrškom i radom od kuće. Prihodi su se popeli 33 posto na 435 milijuna USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next