Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Danci pomogli Amerikancima u špijuniranju Europljana putem interneta Istaknuto

Danci pomogli Amerikancima u špijuniranju Europljana putem interneta

Francuska i njemačka politička vrhuška traži jasne odgovore nakon što su se pojavile optužbe prema kojima su Sjedinjene Države prije nekoliko godina u dosluhu s danskim vlastima špijunirale europske dužnosnike.

Navodno su čak imali pristup njihovoj e-pošti i SMS porukama, piše Gizmodo.

Istraga koju je nedavno proveo javni danski medij DR otkrila je kako je obavještajna služba te države ponudila američkoj obavještajnoj agenciji NSA pomoć pri praćenju političara Europske unije, uključujući i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

NSA je tako, navodno, dobila pristup internetskoj infrastrukturi u Danskoj, što je omogućilo presretanje prometa podataka u više europskih država. Između ostalih, metom prisluškivanja postali su visoki državni dužnosnici i političari u Francuskoj, Njemačkoj, Norveškoj i Švedskoj.

Špijuniranje je trajalo godinama

Zasad nije poznato koliko je dugo špijunska kampanja pod kodnim nazivom "Operacija Dunhammer" trajala. DR se poziva na interno izvješće koje su naručili danski obavještajci, a koje pokriva aktivnosti između 2012. i 2014. godine. Izvješće je sastavljeno i isporučeno tijekom 2015. godine.

Neugodna afera uklapa se u otkrića koja je poznati zviždač Edward Snowden obznanio još 2013. godine, kada je upozorio kako je NSA pratila telefonske pozive 35 svjetskih političara, među kojima je također bila Merkel. No, među prisluškivanima su također bili i bivši njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, kao i bivši vođa opozicije Peer Steinbrück.

Amerikanci su na optužbe uzvratili tvrdnjom kako špijuniranje nikog ne bi trebalo iznenaditi jer je riječ o rutinskoj aktivnosti, čak i kad su saveznici u pitanju. Iako često posežu za tim argumentom, činjenica je kako je malo država koje su uhvaćene kako to rade u tolikim razmjerima i toliko agresivno kao SAD. Po pojedinim procjenama Merkel je bila pod nadzorom SAD-a tijekom nekoliko desetljeća.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next