Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvatski poduzetnici uvjerljivi pobjednici prvog Pioneers of the Balkans Istaknuto

Dodjela nagrada na prvom danu Pioneers of the Balkans Dodjela nagrada na prvom danu Pioneers of the Balkans

Tijekom prve inačice Pioneers of the Balkans konferencije održane 3. i 4. prosinca u Zagrebu, pred zahtjevnom publikom od oko 100 investitora te tri najpoznatija svjetska venture capital fonda - Speedinvest, J&T Ventures i Startlabs - 50 startup timova tražilo je priliku za predstavljanje te za javni, ali i privatni pitch, ulazak u pregovore za financijsku injekciju, te savjete za što bolji razvoj svog poslovanja. U timovima koji su se predstavili publici na Pioneers of the Balkans našli su se predstavnici Srbije, Hrvatske, Makedonije Crne Gore i Kosova, a natjecali su se u kategorijama: "Business i produktivnost", "Lifestyle i zabava", "Life Science i energija", "Okoliš" te "Mobilnost i transport". 

Nakon prezentacija održanih tijekom prvog dana, stručni žiri je gotovo jednoglasno odabrao tri tima koji su ih najviše oduševili. U kategoriji "Lifestyle i zabava" najbolji je bio tim iz Srbije - EuroPATC - aplikacija koja roditeljima djece s autizmom pruža mogućnost praćenja i skrbi za dijete. 

U kategoriji "Life Science i energija", žiri je osvojio hrvatski startup Dental BioSciences, koji se bavi istraživanjem i razvojem koštanih punila za uporabu u dentalnoj medicini i ostalim granama medicine gdje je potrebna regeneracija kostiju. Hrvatski tim IndiKnow izborio je i dodatnu priliku za daljnje pregovore s J&T Ventures fondom i možebitni daljnji kapital za razvoj poslovne platforme koja povezuje poslovne subjekte u turizmu.

Drugi dan konferencije bio je rezerviran za još opsežnije pitcheve i detaljnija predstavljanja timova. U kategoriji "Okoliš" uvjerljivo je pobijedio iznimno koristan, ali i scenski najatraktivniji tim iz Srbije s proizvodom Contra Ignis Gel – inovativnim gelom koji od vatre štiti bilo koji materijal, što potencijalno može spriječiti šumske požare. Publiku, ali i žiri, osvojili su kada je jedan od članova tima na pozornici prekrio svoju šaku navedenim gelom, te ju palio vatrom da dokaže koliko je njihov proizvod dobar.Pioneers of the Balkans Zagreb5
Član tima startupa Contra Ignis Gel pali vatrom svoju šaku kako bi dokazao učinkovitost njihovog proizvoda

U kategoriji "Mobilnost i transport" slavio je već otprije nagrađivani hrvatski startup SailRouter – aplikacija koja vlasnicima brodova omogućuje racionalizaciju potrošnje goriva.

U "Lifestyle i zabava" izdvojen je hrvatski startup tim BOYA crayons - crtaći alat koji pruža slobodniji i sigurniji pokret u likovnom
izražavanju.

Supracontrol tim, također iz Hrvatske, je višestruki dobitnik drugog dana Pioneers of the Balkans. Osim pobjede u kategoriji "Business i produktivnost", SpeedInvest je odabrao upravo njih za daljnje financijske pregovore i mogućnost dobivanja novčane injekcije od 100.000 eura.

Fond StartLabs odabrao je dva tima s kojima će pregovarati oko iznosa od 50.000 eura: DataMaid – platforma za lakše i brže dijeljenje sadržaja na društvenim medijima i AlphaStack – platforma za efikasnije, lakše i brže pokretanje developerskih projekata.

Jedno od najvećih iznenađenja Pioneers of the Balkans je bilo ostvarenje glasine o kojoj se šaputalo gotovo od samog početka konferencije. Naime, event u Zagrebu je posjetio i Yoshihiro Hirata, predstavnik japanske medijske kuće Nikkei (koja je prije nekoliko mjeseci kupila i Financial Times), te dvama (također hrvatskim!) startupima uručio pozivnice za sudjelovanje na prvom Pioneers of Asia koji će se u ožujku 2016. godine. Pozivnice za Pioneers u Tokiju su dobili već dvostruko nagrađeni Supracontrol, te Trillenium, platforma za virtualnu kupovinu.Winning Ceremony5 (1)
SupraControl, hrvatski startup i trostruki pobjednik Pioneers of the Balkans

Pioneers of the Balkans je dokazao da ulaganje i financije nisu problem sve dok postoje ideje poput onih koje su se predstavile u Zagrebu, te ljudi koji iza njih stoje. Također smo imali priliku vidjeti spremnost, elokventnost, poduzetnički duh te inovativnost hrvatskih timova, koji su s najvećim brojem osvojenih nagrada, te pozivima na Pioneers of Asia još jednom dokazali da itekako mogu konkurirati startupima iz cijeloga svijeta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next