Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Stigla je 11. generacija Intelovih procesora, evo što donosi Istaknuto

Stigla je 11. generacija Intelovih procesora, evo što donosi

Intel je i službeno predstavio jedanaestu generaciju procesora iz serije Core za stolna i prijenosna računala.


Serija poznata pod nazivom Rocket Lake-S počiva na 14-nanometarskom proizvodnom procesu primjenjenom na 10-nm dizajnu. Dolazi s procesorima s do osam jezgri i bit će temelj Intelove premium ponude za većinu ove godine, ako ne i dulje.
Namijenjena je prvesntveno općenito zahtjevnijim korisnicima računala, s posebnim naglaskom na računalne igre.

Čopor predvodi nova perjanica Core i9-11900K, s osam jezgri, 16 niti, radnim taktom do 5,3 GHz, podrškom za DDR4 RAM pri 3,200 MHz, ukupno 20 PCIe 4.0, 16 MB Intelovog Smart Cachea i kompatibilnošću sa čipsetovima serije Intel 400.
To je izdanje, doduše, na papiru slabije od prošlogodišnjeg top modela Core i9-10900K s deset jezgri i 20 niti, uz radni takt do 5,3 GHz. Ostaje za vidjeti hoće li ta razlika biti primjetna i u praksi.

Među novitetima su mikroarhitektura Cypress Cove i grafika Xe-LP. Obje su redizajn Intelove 10-nm mikroarhitekture za procesore namijenjene mobilnim uređajima.

Napokon nova mikroarhitektura

Cypress Cove će zamijeniti Skylake, mikroarhitekturu koju Intel koristi od 2015. godine i šeste generacije svojih procesora. Nije riječ o posve novoj mikroarhitekturi već o nadogradnji dizajna i tehnologija Willow Cove, korištenih za 11. generaciju procesora iz serije Tiger Lake.

U Intelu kažu kako će novi procesori ponuditi do 19 posto bolje performanse nego prethodna generacija kad je broj uputa po ciklusu u pitanju, dok bi grafika s arhitekturom Intel Xe trebala biti bolja i za do 50 posto.

Također po prvi put imamo priliku vidjeti PCIe 4.0 u izdanju za desktop i novi AVX-512 za desktop. Uvedena je podrška za strojno učenje koja bi trebala uvelike ubrzati i olakšati korištenje umjetne inteligencije.
Poboljšane su podrške za memoriju i BAR promjenjive veličine, dodane nove značajke za overclocking, kao i naprednije ubrzanje multimedijskih sadržaja.

Za razliku od dosadašnje prakse, u Intelu su odlučili segmentirati ponudu pa je nova generacija dostupna tek od Core i5 i jače procesore.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next