Biz Tech web portal powered by vidi logo2

PMF usklađuje studij računarstva i matematike s potrebama tržišta rada

PMF usklađuje studij računarstva i matematike s potrebama tržišta rada

Na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu (PMF) održao se okrugli stol na kojem se prezentirao projekt EkoRaMa za razvoj studija ekologije, računarstva i matematike uz primjenu Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira (HKO).

Projekt je započeo u lipnju 2015. i financira se sredstvima Europskoga socijalnog fonda. Provodi se u suradnji s Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu, udrugom BIOM, tvrtkom e-Kolektor d.o.o. te vanjskim stručnjacima iz redova poslodavaca i akademskog osoblja, a ciljevi su uz primjenu HKO-a uskladiti obrazovnu ponudu PMF-a u području ekologije te računarstva i matematike s potrebama tržišta rada, razviti novi cjeloviti preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Ekologija i unaprijediti postojeći diplomski sveučilišni studij Računarstvo i matematika.

Fokus je prezentacije bio na diplomskom studiju računarstva i matematike, gdje je rečeno da je jedan od ciljeva i razvoj prepoznatljivosti studenata PMF-a na domaćem i globalnom tržištu rada.

Unaprijeđen dvogodišnji diplomski studij Računarstvo i matematika trebao bi nuditi na izbor jedan od četiri kvalifikacijska modula:

  • softverski inženjer
  • podatkovni inženjer
  • teorijsko računarstvo
  • znanstveno računanje

Prva dva modula su namijenjena pripremi studenata za tržište rada, dok su druga dva usmjerena primarno na pripremu za nastavak na postdiplomskim studijima i razvoj znanstvene karijere.

IMG 4417

Upozoreno je da u Hrvatskoj zanimanje podatkovnog inženjera još uvijek nije sasvim shvaćeno kao odvojeno od softverskog inženjera pa se podatkovni često i zapošljavaju kao softverski inženjeri. Naglašeno je stoga da kvalifikacija podatkovnog inženjera sa PMF-a pokriva četiri slična zanimanja u svijetu, koja u Hrvatskoj još uvijek nisu zaživjela kao zasebna zanimanja, na engleskom: data analyst, data scientist, data architect, data administrator. Napomenuto je i to da se podatkovni inženjer ne bi trebao mnogo baviti programiranjem, nego bi se samo po potrebi trebao znati poslužiti jezicima visoke razine.

Svaki od četiri modula novoga studija računarstva i matematike predviđa i određen broj ECTS bodova za vanjsku izbornost (točan broj ovisi o modulu) koju će studenti moći slušati i polagati i na drugim srodnim fakultetima, kao što je npr. Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER). Naglašena je i važnost programerske "poliglosije", tj. nužnosti za suvremenog programera da bude upućen u što više programskih jezika.

Novi studijski program sada ulazi u proces vrednovanja, a voditeljica projekta Anđelka Plenković-Moraj rekla je da se nada da bi mogao biti odobren unutar godine dana pa će krenuti sa sprovedbom već prve jeseni nakon odobrenja.

Elisabetta Fortunato iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), rekla je da je ovo najbolji standard kvalifikacija koji je dosad vidjela pa smatra da u procesu vrednovanja i odobravanja neće biti većih problema.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next