Biz Tech web portal powered by vidi logo2

IBM otvara u Hrvatskoj novi centar za tehničku podršku? Istaknuto

IBM otvara u Hrvatskoj novi centar za tehničku podršku?

Prema pisanju slovenskih medija, Internet je ovih dana zabrujao o mogućnosti da IBM svoj novi centar za tehničku podršku otvori u Hrvatskoj. U konkurenciji sa Slovenijom i Slovačkom, IBM se navodno odlučio za Hrvatsku jer mu je ponudila bolje uvjete za ulaganje, dok je slovenska strana tvrdila da svim stranim investitorima nudi iste uvjete.

Slovenska je vlada po ovome pitanju prve kontakte s američkim tehnološkim magnatom ostvarila u studenom prošle godine. Krajem prošle godine s menadžerima IBM-a o tome je u New Yorku prilikom svoje posjete SAD-u razgovarao i slovenski premijer Miro Cerar, ali u pregovorima Slovenija nije pristala na velike porezne olakšice koje je investitor zahtjevao, pišu ljubljansko "Delo" i mariborska "Večer".

Kao potencijalno najzanimljivija lokacija u Sloveniji IBM-u se nudio Maribor, a računalo se na otvaranje više stotina novih visokokvalificiranih radnih mjesta za stručnjake i osobe koje dobro vladaju stranim jezicima, pogotovo njemačkim i engleskim.

Čini se da je IBM-ov centar za tehničku podršku projekt koji zapravo znači koncentraciju i prijenos takvih usluga iz Njemačke, Italije i drugih država prema europskom istoku, gde postoji kvalificirani kadar, ali je cijena rada manja. U pregovorima je glavni element navodno bio dobijanje poreznih i drugih olakšica.

Pokušali smo stupiti u kontakt s IBM-om ne bismo li dobili više informacija o otvaranju centra u Hrvatskoj, no iz IBM-a za sada izjavljuju da nemaju komentara.

Izvor: RTV SLO

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next