Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Svaki treći stanovnik Hrvatske naručivao robu ili usluge putem Interneta

Svaki treći stanovnik Hrvatske naručivao robu ili usluge putem Interneta

U Europskoj Uniji zabilježen je rast internetskih kupovina usluga ili proizvoda, s 30 posto u 2007. na 53 posto u ovoj godini. U ovu dobnu skupinu uključene su osobe od 16 do 74. Prema Eurostatu, u 2015. godini svaki treći stanovnik Hrvatske je naručivao robu ili usluge putem Interneta. Na razini same Europe pak broji se svaki drugi stanovnik.

U Eurostatu su tako utvrdili da je robu i usluge za osobnu upotrebu putem Interneta ove godine naručivalo 31 posto stanovnika Hrvatske u dobi od 16 do 74 godine. Statistički ured Europske Unije u svom izvješću pokazao je kako najviše internetskih kupaca dolazi u dobnoj skupini od 16 do 24 godina, 60 posto. Najmanje zainteresiranosti za internetsku kupnju imali su građani u dobi od 65 do 74 godine, na što potpada 16 posto.

Najveću potražnju imali su odjeća i sportski artikli, s 60 posto. Na drugom mjestu nalaze se usluge putovanja i smještaja s 52 posto. Hrvatska u prvom sektoru ima 48 posto, dok za usluge putovanja i smještaja ima 23 posto.

U velikoj većini zemalja EU najviše su među pojedinim dobnim skupinama kupovali mladi, i to u dobnoj skupini od 16 do 24 godine. Hrvatska je sa 60 posto internetskih kupaca u toj dobnoj skupini najbliža Češkoj (62 posto), Poljskoj (59 posto) i Sloveniji (61 posto).

Velika Britanija ponovo je prednjačila najvećim udjelom kupaca na Internetu među mladima, od 78 posto. Slijedi Luksemburg sa 69 posto, Njemačka sa 65 i Danska sa 63 posto. Na razini EU udio mladih među kupcima na Internetu iznosio je 68 posto.

U prosjeku je udio dobne skupine od 65 do 74 godine među kupcima na Internetu na razini EU ove godine iznosio 53 posto.

Najviše naručivanja preko interneta imaju stanovnici Velike Britanije (81 posto), pa Danci (79 posto), Luksemburžani (78 posto) i Nijemci (73 posto). Najmanje se kupovalo u Rumunjskoj, Bugarskoj i Cipru.

70 posto kupaca u EU ove godine nije naišlo na problem kod internetske kupovine, pokazao je Eurostat.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next