Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Dekan Bilas: Pred Hrvatskom su izazovi očuvanja digitalnog suvereniteta Istaknuto

Dekan Bilas: Pred Hrvatskom su izazovi očuvanja digitalnog suvereniteta

Povodom obilježavanja Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva dekan Bilas istaknuo je kako model plaća doktoranada i mladih istraživača ne može ispuniti nacionalne strateške ciljeve.

Očuvanje digitalnog suvereniteta i nastavak razvoja izvrsnosti ključni su naglasci s ovogodišnjeg svečanog obilježavanja Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), najvećeg obrazovnog, istraživačkog i inovacijskog središta u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

Dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas s okupljenima je podijelio kako FER nastavlja razvijati izvrsnost i inovativnost u nastavi i istraživanjima i povezivati se sa zajednicom, međutim upozorio je i na izazove koji se nalaze pred Hrvatskom. „Plaće koje doktorandi i mladi istraživači mogu dobiti iz nacionalnih izvora financiranja za inženjerska zanimanja nisu konkurentne ni ponudama domaće industrije, a posebice ne ponudama iz inozemstva“, istaknuo je dekan Bilas, naglasivši kako takav model ne može ispuniti nacionalne strateške ciljeve.

Luka Korlaet Vedran Bilas

„Pred nama su veliki izazovi u energetici, mobilnosti i industriji uslijed klimatskih promjena i izazovi očuvanja digitalnog suvereniteta s kojima se mogu suočiti samo dobro obrazovani i motivirani stručnjaci. Doprinosimo podizanju tehnološke ili digitalne suverenosti kao što već godinama doprinosimo istraživanjem i primjenom umjetne inteligencije, ili razvojem europskih procesora visokih performansi“, zaključio je Bilas.

Jedna od važnijih tema zadnjih godina je FER-ova prostorna infrastruktura, rekao je, između ostaloga, dekan te podijelio: „Zgrade B i C, odnosno neboder, su u programu cjelovite obnove koju smo pripremili velikim zalaganjem cijelog kolektiva FER-a.“ Neboder je iseljen, dio stvari je pohranjen u skladište, a od 12 zavoda, sedam koji koriste prostore C zgrade preseljeno je u zamjenski prostor u Banjavčićevoj ulici. „Tako će biti do kraja radova na obnovi za koje očekujemo da će uskoro započeti i to prvo na preuređenju sportske dvorane u koju će se privremeno preseliti nastava iz B zgrade. Obnova je velik i zahtjevan logistički i organizacijski posao na kojem radi veliki broj nastavnika, suradnika i nenastavnog osoblja. Planirana je rekonstrukcija zgrade A za što je u tijeku priprema projektne dokumentacije, kao i energetska obnova zgrade D“, naglasio je Bilas, koji se ovim putem zahvalio osoblju i brojnim partnerima koji pomažu u obnovi.

Nagrade Dan FER a

Dekan je okupljene pozvao da u Aleji laptopa posjete FEROPOLIS, izložbu o FER-ovim zgradama, te najavio Dan otvorenih vrata FER-a koji se održava u subotu, 25. studenoga 2023.

Svečanosti Dana FER-a prisustvovali su brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva. Među njima i izaslanik predsjednika RH dr. sc. Julije Domac, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislav Okroša, izaslanik predsjednika Vlade RH dr. sc. Hrvoje Meštrić, izaslanik ministra gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, izaslanica ministra obrane Lučiana Klobas Dobrović, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba izv. prof. dr. sc. Luka Korlaet, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum i državni tajnik Središnjeg državnog ureda Bernard Gršić.

Istaknuti su važnost i uloga FER-a unutar Sveučilišta u Zagrebu u izgradnji boljeg društva, kao i važne poruke s ciljem poticanja daljnjeg rada znanstvenika i inženjera, a najuspješnijim studentima i djelatnicima Fakulteta dodijelila su se priznanja i nagrade.

Vedran Bilas Stjepan Lakusic

Između ostalih, najprestižnija fakultetska nagrada Zlatna plaketa “Josip Lončar”, koja se dodjeljuje posebno značajnim pojedincima koji su značajno doprinijeli razvoju i položaju Fakulteta, dodijeljena je prof. dr. sc. Davoru Grgiću, autoritetu za nuklearnu energiju, za doprinos vrhunskim primijenjenim istraživanjima u području sigurnosnih analiza nuklearnih elektrana, javnim djelovanjem i podizanjem međunarodne vidljivosti.

Srebrna plaketa ''Josip Lončar'', koja se dodjeljuje za naročito uspješne doktorske disertacije i znanstveno-istraživački rad dodijeljena je, između ostalih, dr. sc. Josipu Mikuliću, stručnjaku za čipove niske potrošnje, za doktorsku disertaciju pod naslovom: "Relaxation oscillator architectures with delay and offset-voltage compensation" (Arhitekture relaksacijskoga oscilatora s kompenzacijom kašnjenja i napona pomaka).

U ime svih nagrađenih zahvalio se prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš, kojemu je također dodijeljena Zlatna plaketa „Josip Lončar“, za značajan doprinos Fakultetu vrhunskim istraživačkim postignućima u području analize i modeliranja elektromagnetskih struktura, podizanjem međunarodne vidljivosti i uključivanjem u Europski istraživački prostor.

Zvonimir Sipus

„Predivno je dobiti priznanje za svoj rad, no poseban je osjećaj kada to priznanje dobivate od kolega s kojima radite jer takvo priznanje ima poseban značaj. Počašćen sam, počašćeni smo i od srca vam zahvaljujemo. No, dopustite mi da proširim pogled i kažem da to priznanje nismo dobili samo mi. Istraživanje, razvoj i podučavanje je timski sport, i bez tima, ekipe, nema niti utakmice“, podijelio je Šipuš.

Snimku svečanosti Dana Fakulteta možete pogledati na poveznici https://youtube.com/live/NnLtdcvLLs4?feature=share

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next