Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Starlink zaradio 1,4 milijardu dolara, dok je Musk projicirao 12 Istaknuto

Starlink zaradio 1,4 milijardu dolara, dok je Musk projicirao 12

Starlink zaostaje za vizijom svog vlasnika Elona Muska, osiguravši svega jedan milijun aktivno pretplaćenih korisnika do kraja 2022. godine u odnosu na najave milijardera da će korisnika biti 20 milijuna.

SpaceX-ova internetska satelitska usluga Starlink donijela je prihod od 1,4 milijarde dolara prošle godine, značajan skok u odnosu na 222 milijuna dolara, koliko je zaradila 2021. godine, izvještava The Wall Street Journal u srijedu. Prihod, iako značajno veći u odnosu na prethodnu godinu, nije dostigao projekcije milijardera i izvršnog direktora Elona Muska tijekom prezentacije investitorima 2015. godine.

U prva tri mjeseca 2023. godine, SpaceX je izvijestio da je ostvario dobit od 55 milijuna dolara i prihod od 1,5 milijardi dolara, označavajući svoju prvu dobit nakon dvije godine financijskih gubitaka, prema dokumentima koje je pregledao WSJ. To je značajna razlika u odnosu na Muskove prognoze iz 2015. godine, prema kojima bi Starlink trebao ostvariti operativnu dobit od 7 milijardi dolara u 2022. godini i generirati gotovo 12 milijardi dolara prihoda, kako navodi WSJ.

Izvještaji sugeriraju da je Starlink također sporije privlačio korisnike nego što je Elon Musk očekivao, prijavivši otprilike milijun aktivnih pretplatnika do kraja 2022. godine, što je znatan manjak u odnosu na 20 milijuna pretplatnika koje je Musk očekivao prema izvještaju.

Kredibilitet Starlinka doveden je u pitanje prošle godine od strane Federalne komisije za komunikacije (FCC) nakon što je Starlink osigurao 885,5 milijuna dolara poticajnih sredstava. FCC je kasnije poništio svoju odluku, tvrdeći da Starlink „nije ispunio zahtjeve programa“.

„Nakon pažljive pravne, tehničke i političke analize, odbijamo ove aplikacije. Potrošači zaslužuju pouzdan i pristupačan širokopojasni internet visoke brzine“, izjavila je predsjednica FCC-a, Jessica Rosenworcel, u pismu kojim je prošle godine odbijena podrška Starlinku u okviru američkog programa Rural Digital Opportunity Fund. Nastavila je: „Mora se iskoristiti ograničene dolare za univerzalnu uslugu na najbolji mogući način kako bismo koračali prema digitalnoj budućnosti koja zahtijeva sve snažnije i brže mreže. Ne možemo si priuštiti subvencioniranje poduhvata koji ne isporučuju obećane brzine ili vjerojatno neće ispuniti zahtjeve programa“.

Izvješće o prihodu Starlinka dolazi dok je Musk nedavno kritiziran zbog odbijanja pružanja Starlink satelita Krimu kako bi podržao napore Ukrajine u ratu. Nova biografija o Musku objavljena u utorak otkrila je da je Musk navodno onesposobio Starlink satelite u Krimu dok se Ukrajina pripremala za izvođenje bespilotnih napada na rusku flotu. Musk je navodno odbio hitan zahtjev Ukrajine za uključivanje satelita, a u prošlotjednoj objavi na Twitteru napisao je: „Da sam pristao na njihov zahtjev, SpaceX bi bio izričiti sudionik u velikom aktu rata i eskalacije sukoba“.

SpaceX ima otprilike 4.200 satelita Starlink u niskoj Zemljinoj orbiti i omogućio je pristup u 60 zemalja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next