Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Saudijska Arabija postala najveći vanjski dioničar Nintenda Istaknuto

Saudijska Arabija postala najveći vanjski dioničar Nintenda

Društveni investicijski fond Saudijske Arabije postao je najveći vanjski dioničar tvrtke Nintendo Co. u petak, u najnovijem potezu zaljevske države da smanji svoju ovisnost o nafti.

Bogati fond ove države sada posjeduje 8,6% tvrtke Nintendo Co. sa sjedištem u Kyotu, prema podacima iz izvješća, što predstavlja povećanje udjela koji je na početku godine iznosio malo više od 6%. Prema podacima koje je sastavila agencija Bloomberg, to stavlja PIF ispred japanskog investicijskog fonda za mirovinsko osiguranje i iza samo Nintendovog vlastitog udjela.

Pod vodstvom prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, Saudijska Arabija odlučno pokušava probiti se na tržište videoigara i esporta. Najpoznatije, osnovala je Savvy Games Group unutar okvira PIF-a s proračunom od 38 milijardi dolara i dugogodišnjim stručnjacima iz industrije. Savvy je ovog tjedna otkrio svoj prvi ulazak na kinesko tržište igara s ulaganjem od 260 milijuna dolara u natjecateljsku organizaciju podržanu od strane Tencent Holdings Ltd.

Posljednja kupnja udjela u Nintendu obavljena je u svrhu investiranja, navodi se u izvješću. Predstavnik Nintenda izjavio je da tvrtka ne komentira specifične dioničare, a PIF nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

„Teško je uložiti protiv PIF-a zbog njegove veličine na tržištu“, rekao je analitičar UBS-a Kenji Fukuyama. „Fond može podržavati cijene dionica Nintenda ako nastavi povećavati svoj udio“.

Nintendo je treća japanska tvrtka za videoigre u koju je arapski fond PIF uložio, a koja je dostigla prag javnog objavljivanja od 5%, zajedno s Nexon Co. i Capcom Co., proizvođačem igre Street Fighter, u 2022. godini. Njihov sve veći portfelj tvrtki u industriji igara i zabave sada uključuje i Activision Blizzard Inc., Electronic Arts Inc., Take-Two Interactive Software Inc. i Koei Tecmo Holdings Co., pokazuju podaci sastavljeni od strane Bloomberga.

„Kupnja udjela u Nintendu, kao i ulaganja u tvrtke za videoigre diljem svijeta, dio su dugoročnog projekta Saudijske Arabije da postane manje ovisna o nafti", rekao je Akira Takatoriya, konzultant koji surađuje s japanskim tvrtkama koje izvoze sadržaj pop kulture na Bliski istok.

Investicije fonda bogatstva vode se ciljevima Saudijske Arabije za 2030. godinu, koji uključuju izgradnju strateških gospodarskih partnerstava i donošenje vrhunske tehnologije u zemlju. Neke od tehnologija na koje je PIF usmjeren su obnovljiva energija, analiza velikih podataka i sadržaj zabave.

PIF financira izgradnju Neoma, futurističkog grada na sjeverozapadu Saudijske Arabije, koji planiraju reklamirati kao prvo središte za videoigre u regiji. Prema marketinškim dokumentima, grad će imati kampus koji će privući tvrtke, programere i umjetnike za suradnju na razvoju igara.

MBS, koji pokušava obnoviti odnose sa Washingtonom nakon ubojstva novinara Washington Posta, Jamala Khashoggija, od strane saudijskih agenata 2018. godine, stajao je iza PIF-ovog ulaganja od 45 milijardi dolara u prvi Vision Fund tehnološkog investitora SoftBank Group Corp. Taj potez predstavljao je višegodišnji napor za stjecanje udjela u najpoznatijim startupovima svijeta.

„Vjerujem da PIF nije gotov i ne bih se iznenadio ako nastavi povećavati svoj udio u Nintendu u budućnosti“, rekao je Serkan Toto, konzultant iz Tokija.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next