Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tajvan želi pojačati suradnju s EU oko proizvodnje čipova Istaknuto

Tajvan želi pojačati suradnju s EU oko proizvodnje čipova

Europske zemlje trebale bi ojačati odnose s Tajvanom ako žele nastavak tajvanskog ulaganja u proizvodnju poluvodiča, rekao je ministar vanjskih poslova Joseph Wu.

Inozemna ulaganja tvrtke Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC), najvećeg svjetskog ugovornog proizvođača čipova, trebaju odobrenje vlasti, uključujući potencijalnu tvornicu u Njemačkoj.

Wu je rekao kako vlasti ne postavljaju uvjete za ulaganja TSMC-a, kao i da je na toj tvrtci odluka hoće li projekt donijeti zaradu. Dodao je kako Tajvan neće blokirati ulaganja u Europi, ali postoji "filozofsko pitanje" oko toga što država koja želi tajvansku pomoć mora razmotriti širu sliku odnosa s Tajvanom.

"Iako nismo sebični oko zaustavljanja ulaganja TSMC-a u druge države, svakako se nadamo kako druge države koje žele privući TSMC (...) također mogu razmisliti o situaciji u kojoj se nalazi Tajvan", istaknuo je Wu.

Na popisu za ulaganja od 2015.

Kina smatra Tajvan svojim teritorijem i nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi ga stavila pod svoju kontrolu. Tajvan se oštro protivi zahtjevima Kine i kaže kako samo ljudi na tom otoku mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

"Ako mogu razmišljati u toj pozitivnoj liniji, odnosi između Tajvana i europskih zemalja, velikih europskih zemalja, bit će puno bolji nego prije", rekao je Wu.

Tajvan nema formalne diplomatske veze ni s jednom europskom zemljom osim Vatikana. Kina je upozorila Europu protiv sklapanja službenih veza s Tajvanom uoči Wuova posjeta.

Wu je posjetio Češku i, prema izvorima, putovao i u Bruxelles, gdje se nalaze sjedišta Europske unije i NATO-a.

Tajvanski čelnik je rekao da su čelnici EU-a jasniji nego prije u pozivanju na mir u Tajvanskom tjesnacu i kako bi blok trebao razmotriti veću suradnju s Tajvanom, poput bilateralnog sporazuma o ulaganju.

EU je Tajvan uvrstila na svoj popis potencijalnih partnera za bilateralna ulaganja 2015. godine, ali od tada s Tajvanom nije razgovarala o tom pitanju, piše Reuters.

Njemačka je nedavno odbila dati dodatne subvencije Intelu za tvornicu čipova u gradu Magdeburgu, vrijednu 17 milijardi eura.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next