Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple je napokon predstavio konzolu za virtualnu stvarnost Istaknuto

Apple je napokon predstavio konzolu za virtualnu stvarnost

Apple je predstavio skupu konzolu s proširenom stvarnošću pod nazivom Vision Pro.

Tijekom godišnje konferencije za razvojne programere, Apple je također predstavio niz novih proizvoda i značajki, uključujući 15-inčni MacBook Air, čip M2 Ultra, poboljšanja svog operativnog sustava iO i dugo očekivanu promjenu zahvaljujući kojoj jedna od najčešće korištenih psovki na engleskom jeziku neće biti automatski ispravljana.

Ipak, glavna zvijezda prezentacije bila je nova konzola za proširenu stvarnost.

Samo dva sata autonomije

Vision Pro pogonit će novi čip R1. Korisnici će moći svojim očima birati sadržaj unutar naočala, dodirivati ​​prste kako bi kliknuli nešto i nježno trzati za pomicanje, dok će također koristiti trodimenzionalni sustav kamere i mikrofona za snimanje videa i slika koje se mogu pogledati kasnije u 3D prikazu.

Uređaj također ima vanjski zaslon koji prikazuje oči korisnika ljudima u vanjskom svijetu. Vanjski zaslon se zatamni kada je korisnik potpuno uronjen u virtualni svijet. Kada se osoba približi korisniku koji je u potpunom virtualnom načinu rada, slušalice će prikazati i korisnika i vanjsku osobu jedno drugom.

Apple radi s Adobeom i Microsoftom na postavljanju njihovih aplikacija na novu konzolu, kao i s Unityjem. Streaming usluga Disney+ bit će dostupna na Vision Pro, kao i kolekcija filmova i TV emisija s Apple TV+.

Apple je također pokazao kako je konzolu moguće koristiti s trackpadom i tipkovnicom za rad kao na tradicionalnom računalu s višestrukim zaslonima.

Moguće ju je koristiti do dva sata pomoću vanjske baterije. Ali, uređaj mora biti priključen na utičnicu ili bateriju. Nemoguće ga je koristiti samostalno.

Početna cijena konzole Vision Pro bit će 3.499 američkih dolara, više od tri puta skuplje od cijene najskuplje konzole liniji uređaja za mješovitu i virtualnu stvarnost tvrtke Meta Platforms. Bit će dostupne početkom sljedeće godine u Sjedinjenim Državama, a u drugim državama kasnije tijekom 2024.

Nova konzola ulazi na tržište na kojem već ima pregršt uređaja, ali ne i obilje potražnje. Ujedno će otvoriti novu bojišnicu prema Meti, s kojom je već godinama u sukobu oko zaštite privatnosti korisnika i kontrole platformi za razvojne programere.

Analitičari očekuju kako će proći godine prije no što Vision Pro postane mainstream proizvod, piše Reuters.

Uz Metu, Sony i Pico u vlasništvu ByteDancea također proizvode uređaje za virtualnu stvarnost. Prema podacima tvrtke IDC, sve te tvrtke prošle godine prodale ukupno 8,8 milijuna konzola.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next