Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk tvrdi kako je platio najviše poreza u povijesti Zemlje Istaknuto

Elon Musk tvrdi kako je platio najviše poreza u povijesti Zemlje

Šef Tesle, Twittera i SpaceX-a nije zadovoljan poreznom reformom koju predlaže američki predsjednik.

Drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu, skupa s osnivačem Amazona Jeffom Bezosom, često navode kao primjer ljudi koji zagovaraju više stope poreza za bogate.

Zastupnici u Senatu Sjedinjenih Država poput Elizabeth Warren i Bernieja Sandersa optužuju bogate za korištenje rupa u poreznom sustavu kako bi izbjegli plaćanje poreza.

Tvrde kako Elon Musk i njemu slični nisu uspjeli sami, već uz pomoć vlasti i svih poreznih obveznika koji su svoja davanja plaćali u punom iznosu i na vrijeme. Stoga bi bogataši trebali vratiti dio tog novca kroz veće poreze.

Daleko iznad prosjeka

Musk, koji trenutno vrijedi oko 169 milijardi američkih dolara, na te optužbe uzvraća tvrdnjom kako plaća i više nego što bi trebao. Primjerice, u prosincu 2021. godine je objavio kako će za tu godinu platiti više od 11 mlrd. USD poreza.

Za njega je to i dalje osjetljiva tema, pa stoga ne čudi što je reagiran na plan američkog predsjednika Joea Bidena, prema kojem bi bili uvedeni veći porezi za bogataše, sa stopom od najmanje 25 posto.

Prema podacima Politifacta, 25 milijardera s najvećim prihodima u Sjedinjenim Državama u prosjeku plaćaju porez po stopi od 16 posto. S druge strane, za domaćinstva čiji su prihodi između 50 i 100 tisuća USD godišnje ta je stopa između nula i 15 posto, ovisno od slučaja do slučaja.

Musk procjenjuje kako plaća značajno više od tih 16 posto. U stvari, uvjeren je ne samo kako je 2021. godine platio natprosječno više poreza na dohodak u odnosu na druge milijardere, već i više bilo tko u povijesti Zemlje, a to će ponoviti i za 2022.

Složio se s Bidenom kako bi svatko trebao platiti svoj dio poreza i ustvrdio kako je protiv šema koje se koristi kako bi se izbjeglo plaćanje, bez obzira na to što nisu protuzakonite. Založio se čak i za uklanjanje mogućnosti prebacivanja bogatstva na nasljednike, čime se značajno smanjuje porez, piše The Street.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next