Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Opet se priča o velikoj rundi otkaza u Meta Platforms Istaknuto

Opet se priča o velikoj rundi otkaza u Meta Platforms

Na tisuće radnika zaposlenih u Meta Platforms mogli bi tijekom nadolazećeg razdoblja dobiti otkaze.

Nova runda otpuštanja mogla bi krenuti već tijekom ovog tjedna.

Meta Platforms je već dosad smanjila ukupan broj zaposlenih za 13 posto (odnosno više od 11 tisuća radnika), u sklopu plana rezanja troškova najavljenog u studenom 2022. godine.

Metaverzum ili propast?

Prve najave kako bi do ove runde otkaza moglo doći pojavile su se sredinom veljače ove godine.

Glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg je u to vrijeme najavio kako će se fokusirati na obustavu projekata koji ne rade dobro ili više nisu ključni za poslovanje te tvrtke. Također je rekao kako će ukloniti upravljačke slojeve na srednjoj razini kako bi se ubrzalo donošenje odluka.

Do rezanja troškova dolazi nakon što su oni tijekom zadnjeg tromjesečja 2022. narasli za 22 posto u odnosu na godinu prije (na 25,8 milijardi američkih dolara), a ukupna prodaja zabilježila pad za četiri posto, na 32 mlrd. USD.

Glavni problemi s kojima se Meta muči i dalje su smanjenje ulaganja u digitalno oglašavanje, posljedice Appleovih promjena u politici zaštite privatnosti korisnika i sve oštrija konkurencija TikToka i drugih aplikacija.

Nedavno su najavili kako će testiraju mjesečnu pretplatu za Facebook i Instagram, nazvanu Meta Verified, koja će omogućiti verifikaciju korisničkih računa i zaštitu od lažnog predstavljanja.

S druge strane, nastavljaju ulagati ogromne iznose u razvoj metaverzuma jer vjeruju kako je to smjer u kojem će računalstvo krenuti u skoroj budućnosti.

Odjel Reality Labs, u kojem se bave razvojem virtualne i proširene stvarnosti za metaverzum, donio je tijekom zadnjeg kvartala 727 milijuna USD prihoda i zabilježio operativni gubitak od 4,28 mlrd. USD, piše CNBC.

Ukupno je tijekom cijele 2022. bio u minusu za 13,7 mlrd. USD, nakon što je u 2021. taj iznos dosegnuo 10,2 mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next