Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Meta Platforms sprema novu rundu otkaza u ožujku? Istaknuto

Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg

Tvrtka Meta Platforms je odgodila dovršavanje budžeta za više timova zbog priprema za novu rundu otkaza.

Početkom ovog mjeseca iz te su tvrtke najavili kako očekuju da će troškovi tijekom ove godine iznositi između 89 i 95 milijardi američkih dolara. Glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg 2023. je nazvao "godinom učinkovitosti".

Vlasnik Facebooka, Instagrama i WhatsAppa je u studenom prošle godine već bio najavio otpuštanje više od 11 tisuća ljudi, odnosno 13 posto ukupnog broja zaposlenih.

Loša atmosfera

Financial Times tvrdi, temeljem svjedočenja zaposlenika čija imena nisu naveli, kako je atmosfera u Meta Platforms prilično loša, a produktivnost niska dok pojedini timovi čekaju završetak neubičajeno dugog procesa dovršavanja proračuna.

Kako je rekao jedan od njih, hrpa ljudi je na plaći i ne radi ništa. Drugi očekuju kako će iduća runda otkaza uslijediti tijekom ožujka.

Zuckerberg je bio najavio kako će pojednostaviti organizacijsku strukturu tako što će iz nje izbaciti direktore srednjeg ranga. To bi, uz korištenje alata temeljenih na umjetnoj inteligenciji, trebalo ubrzati donošenje odluka i povećati produktivnost.

Jedan od prioriteta trebao bi biti metaverzum, virtualni svijet koji tek treba pokazati što i kako može. Mogle bi proći godine prije no što postane profitabilan, ako se to ikad dogodi. Reality Labs, odjel u kojem ga razvijaju, samo je tijekom 2022. godine ostvario 13,7 mlrd. USD gubitka, nakon što je u 2021. taj iznos dosegnuo 10,2 mlrd. USD.

S druge strane, dosadašnji rezovi su - čini se - počeli davati rezultate, iako ih je tvrtka skupo platila. Meta Platforms je tijekom zadnjeg tromjesečja 2022. prihodima od 32,2 mlrd. USD nadmašila očekivanja analitičara, a cijena njene dionice od početka godine porasla je za 45 posto.

U tehnološkom sektoru od početka 2023. godine podijeljeno je više od 101 tisuću otkaza u 340 tvrtki, prema podacima servisa layoffs.fyi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next