Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Algebra i NATO nagradili najbolje bijele hakere na Security Day natjecanju Istaknuto

Algebra i NATO nagradili najbolje bijele hakere na Security Day natjecanju

Najbolji maturanti, studenti i ICT profesionalci nagrađeni sa više od100.000kuna za pokazano znanje na polju kibernetičke sigurnosti.

Na Algebrinom kampusu je održano Security Day natjecanje na kojem su snage odmjerili najbolji bijeli hakeri u Hrvatskoj. Natjecanje se održalo u tri kategorije prilagođene različitim razinama znanja u kojima su 73 prijavljena maturanta, studenta i ICT profesionalca pokazali svoje vještine u području kibernetičke sigurnosti, a samo natjecanje održano je prema CTF principu (Capture The Flag), s područja kriptografije, reversnog inženjeringa, ranjivosti web aplikacija i operacijskih sustava.

Pred natjecateljima u svakoj kategoriji bili su hakerski zadaci, primjerice dekodiranje i dekriptiranje poruka, razbijanje lozinki i različiti oblici upada u sustave, a uspješnost natjecatelja ocjenjivao je specijalizirani IT sustav, pri čemu se nije propitkivala metodologija, već efikasnost i brzina pri rješavanju zadataka.

SecurityDay Antonio Fran Štignjedec

Antonio Fran Štignjedec sa ostvarenih je 130 bodova od mogućih 210, u kategoriji maturanata nagrađen punom školarinom za prvu godinu stručnog prijediplomskog studija Primijenjenog računarstva za smjerove Programsko ili Sistemsko inženjerstvo, čija je vrijednost gotovo 40.000 kuna.

SecurityDay Mario Vata

Najbolji u kategoriji studenata pokazao se Mario Vata ostvarivši 275 od mogućih 380 bodova osvojivši pritom punu školarinu za prvu godinu stručnog diplomskog studija Primijenjenog računarstva za smjerove Programsko ili Sistemsko inženjerstvo u vrijednosti od 42.840 kuna.

SecurityDay Kristian Magaš

ICT profesionalac koji se pokazao najboljim stručnjakom za kibernetičku sigurnost jest Kristian Magaš ostvarivši 260 od ukupno 340 bodova te je nagrađen vaučerom za trening Certified Ethical Hacker (CEH) u organizaciji EC-Councila i certifikacijskim ispitom čija je vrijednost preko 21.000 kuna.

„Iza nas je vrlo uspješno Security Day natjecanje na kojem su snage odmjerili talentirani postojeći i budući stručnjaci za kibernetičku sigurnost. Kibernetička sigurnost iz dana u dan postaje sve važnija, a stručnjaka na tom polju kronično nedostaje, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Ponosni smo što je NATO prepoznao Algebrine napore u edukaciji nove generacije stručnjaka za kibernetičku sigurnost te nam je želja nastaviti osvještavati hravtsku javnost o važnosti ove teme ,“ izjavio je Zlatan Morić, voditelj katedre za kibernetičku sigurnost na Algebri.

Cjelodnevno Security Day natjecanje po prvi put organizirala je Algebra u suradnji s NATO-om i EC-Councilom, a namjera natjecanja jest osvijestiti hrvatsko tržište o gorućoj temi kibernetičke sigurnosti koja iz dana u dan postaje od sve većeg globalnog, ali i nacionalnog značaja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next