Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Muskovo odustajanje od preuzimanja Twittera skupo će koštati banke Istaknuto

Muskovo odustajanje od preuzimanja Twittera skupo će koštati banke

Odluka Elona Muska o povlačenju iz sporazuma o preuzimanju Twittera za 44 milijarde američkih dolara mogla bi imati neugodne posljedice po velike banke.

Musk je odustao od akvizicije zbog toga što su mu, kako tvrdi, iz Twittera dostavili zavaravajuće podatke o broju lažnih korisničkih računa.

U Twitteru već dulje vrijeme tvrde kako je takvih računa na njihovoj platformi oko pet posto. Musk je uvjeren kako je taj broj znatno veći, pa smatra kako ima dovoljno razloga da ne nastavi s preuzimanjem.

Zbog te će odluke više banaka ostati bez značajne količine novca koju je akvizicija trebala donijeti.

Blizu 200 milijuna USD naknada

Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America (BofA), Barclays i Allen & Co mogli su ubrati blizu 192 milijuna USD u raznim naknadama, najveći iznos koji će neko spajanje i preuzimanje donijeti ove godine i treći najveći od 2020. godine.

Nešto od toga će uspjeti naplatiti, ali većina je trebala prispjeti po zaključenju transakcije. Stoga banke navijaju za pomirbu Muska i Twittera, a postoje naznake i kako smatraju da ta priča nije još u potpunosti okončana.

Nagađa se, naime, već neko vrijeme kako Musk blefira s povlačenjem ne bi li Twitteru spustio cijenu. Također, sve skupa bi moglo dobiti i sudski epilog.

Banke Morgan Stanley, BofA, Barclays, MUFG, BNP Paribas, Mizuho i Société Générale također su osigurale oko 13 mlrd. USD u zajmovima koji su trebali podržati kupovinu Twittera. Veliki dio tog duga je trebao biti knjigovodstveno prebačen na investitore u obliku obveznica s velikim prinosom i drugih oblika posudbe.

Muska čeka težak sudski okršaj. Twitter je već najavio tužbu kojom će ga nastojati prisiliti na zaključenje transakcije. Milijarder će trebati dokazati kako je došlo do materijalne štete kako bi se izvukao iz toga, no američki sudovi rijetko staju na stranu kupaca u ovakvim slučajevima.

Stoga bi mogao biti prisiljen platiti milijardu USD odštete ili dovršiti preuzimanje, piše Yahoo.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next