Biz Tech web portal powered by vidi logo2

IBM i Microsoft dijele otkaze zaposlenicima u Rusiji Istaknuto

IBM i Microsoft dijele otkaze zaposlenicima u Rusiji

Microsoft i IBM su objavili kako će zbog invazije na Ukrajinu značajno smanjiti opseg svog poslovanja u Rusiji.

Iz Microsofta su potvrdili kako namjeravaju ispuniti ugovorima dosad preuzete obveze prema ruskim naručiteljima. Obustava prodaje proizvoda i usluga najavljena u ožujku ove godine i dalje ostaje na snazi.

Na povlačenje iz Rusije potaknule su ih promjene ekonomskih izgleda u budućnosti i njihov utjecaj na poslovanje u Rusiji. Zbog odluke o smanjenju opsega poslovanja otkaze će dobiti više od 400 zaposlenika.

Mali udio u ukupno poslovanju

Trenutno nije poznato koliko ljudi Microsoft ukupno zapošljava u Rusiji. Prema riječima Microsoftove šefice financija Amy Hood, prodaja u Rusiji donosi manje od jedan posto godišnjih prihoda te tvrtke.

Više je tehnoloških tvrtki dosad odlučilo prekinuti veze s Rusijom. Među njima su AMD, Apple, Dell Technologies, IBM, Intel, Meta Platforms, Netflix, TikTok... Googleov ogranak u Rusiji najavio je pokretanje stečaja nakon što su vlasti zaplijenile njegov bankovni račun. Poslovanje domaćih tvrtki kao što su Ericsson Nikola Tesla i Span također je otežano zbog rata u Ukrajini.

IBM je poslovanje u Rusiji također obustavio u ožujku, iako su zadržali tamošnje zaposlenike na plaći.

Ali, glavni izvršni direktor Arvind Krishna sad je najavio kako će početi postupno dijeliti otkaze lokalnim zaposlenicima, kojih je nekoliko stotina. Pritom će nastojati pružiti im podršku i olakšati situaciju koliko je moguće, poručio je.

Prema podacima koje je u travnju iznio IBM-ov šef financija Jim Kavanaugh, Rusija im je tijekom prvog tromjesječja donijela oko 300 milijuna američkih dolara prihoda, odnosno oko 200 mil. USD zarade i gotovine. To su ostvarili u najvećoj mjeri prodajom zahtjevnije informatičke infrastrukture i softvera.

U istom kvartalu ostvarili su ukupno 14,2 milijarde USD prihoda i 7,3 mlrd. USD zarade.

Iz Rusije je također otišlo i niz drugih velikih tvrtki, među kojima su Adidas, Disney, Goldman Sachs, McDonalds, Nike... Kao odgovor na sankcije zbog invazije na Ukrajinu, ruske su vlasti izradile planove preuzimanja imovine zapadnih tvrtki.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next