Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Poslovi Ericsson Nikole Tesle u Bjelorusiji ugroženi zbog sankcija Istaknuto

Poslovi Ericsson Nikole Tesle u Bjelorusiji ugroženi zbog sankcija

Grupacija Ericsson Nikola Tesla u prvom tromjesečju 2022. godine zabilježila je rast gotovo svih parametara poslovanja.

Ipak, rat u Ukrajini ima veliki utjecaj na poslovanje te tvrtke na pojedinim inozemnim tržištima pa će se tijekom narednog razdoblja fokusirati na ublažavanje zbog toga nastalih rizika.

Prihodi od prodaje iznosili su 526,1 milijun kuna, za 18 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Porast je zabilježen u svim segmentima tržišta (domaće, izvozno, usluge za Ericsson).

Bruto dobit dosegnula je 82,9 mil. kn (31,3 posto više), dok bruto marža bilježi porast na 15,8 posto. Neto dobit iznosi 59,7 mil. kn (+46,1 posto).

Negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti u skladu je s očekivanjima kompanije za prvo tromjesečje, a s obzirom na kvartalnu volatilnost novčani tok treba promatrati na godišnjoj razini, poručili su iz Ericssona Nikole Tesle.

Tromjesečje je zaključeno s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 37,5 posto. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, iznose 439,8 mil. kn ili 35,7 posto ukupne imovine.

Zatražene nove izvozne dozvole

Poslovni rezultati za prvo tromjesečje ove godine ne uključuju utjecaj sankcija na Bjelorusiju, ali se očekuje da bi efekti istih mogli biti vidljivi u rezultatima drugog tromjesečja.

"Rat u Ukrajini bitno utječe na realizaciju ugovorenih poslova, kao i na poslovne prilike u Bjelorusiji i okolnim tržištima", rekla je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Aktivnosti grupacije Ericsson Nikola Tesla u Bjelorusiji, gdje u Minsku posluje njihova tvrtka kćer s 25 zaposlenika, uključuju proširenja LTE mreža za tamošnje operatore i informatizaciju središnjeg zdravstvenog sustava. Osim toga, na tom tržištu bilo je planirano i potpisivanje novih ugovora.

Zbog sankcija uvedenih Bjelorusiji te posljedično prestankom valjanosti ranije dobivenih izvoznih dozvola zaustavljene su sve aktivnosti s tamošnjim kupcima. Relevantnim hrvatskim tijelima Ericsson Nikola Tesla podnio je zahtjeve za izdavanje novih izvoznih dozvola. O njihovom odgovoru i daljnjem razvoju sankcija uvelike će ovisiti buduće aktivnosti i realizacija tih projekata.

Kovačević smatra kako je moguć dulji prekid poslovanja u Bjelorusiji što će se odraziti na planove i rezultate tvrtke, posebno na planirani prihod od prodaje, operativnu marginu i operativni novčani tok. No, ne očekuje kako će to narušiti poslovnu i financijsku stabilnost grupacije Ericsson Nikola Tesla.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next