Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ruski ogranak Googlea ide u stečaj Istaknuto

Ruski ogranak Googlea ide u stečaj

Googleov ogranak u Rusiji namjerava pokrenuti stečaj nakon što su vlasti zaplijenile njegov bankovni račun.

Time je onemogućena isplata plaća zaposlenicima i plaćanje dobavljačima. Besplatni servisi poput Googleove tražilice i YouTubea nastavit će funkcionirati kao i dosad.

Google mjesecima pod pritiskom u Rusiji zbog toga što odbija obrisati sadržaje koje službena Moskva smatra ilegalnim, kao i zbog ograničavanja pristupa pojedinih ruskih medija YouTubeu.

Kremlj se dosad suzdržavao od blokiranja Googleovog poslovanja u Rusiji. Čini se kako je i tomu došao kraj.

Jedan posto Alphabetovih prihoda

Televizijski kanal u vlasništvu ruskog poslovnog čovjeka koji je pod sankcijama u travnju je objavio kako su Googleu zaplijenili milijardu rubalja (oko 15 milijuna američkih dolara) zbog toga što mu nije bio vraćen korisnički račun pri YouTubeu.

No, ovo je prvi put kako je Googleov bankovni račun u potpunosti zaplijenjen. Zasad nije poznato jesu li konkretno te zaplijene dovele do odluke o pokretanju stečaja ili ih je bilo još.

U Googleovom ruskom ogranku još su 22. ožujka predvidjeli kako bi se mogli naći u situaciji u kojoj neće biti u mogućnosti podmirivati financijske obveze prema zaposlenicima i dobavljačima.

Tijekom 2021. godine ostvarili su prihod od 134,3 mlrd. rubalja (oko dvije mlrd. USD). Prema podacima Googleove matične tvrtke Alphabet, prihod iz Rusije činio je jedan posto njihovih ukupnih prihoda tijekom prošle godine, odnosno oko 2,6 mlrd. USD.

Iako su obustavili prodaju oglasa i većinu drugih komercijalnih aktivnosti, Google u Rusiji i dalje nudi niz besplatnih usluga kao što su Android, Gmail, Maps i trgovina aplikacijama Play.

Rusija je objavila kako nema namjeru blokirati YouTube, iako su dosad u više navrata prijetili novčanim kaznama, zbog toga što ne žele uskratiti korištenje tog servisa ruskim građanima, piše CNBC.

 

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next