Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk skupio još milijardi za preuzimanje Twittera Istaknuto

Elon Musk skupio još milijardi za preuzimanje Twittera

Suosnivač Oraclea Larry Ellison, Sequoia Capital, Binance i još 16 tvrtki zajedno su skupili više od 7,1 milijardu američkih dolara kako bi podržali Elona Muska u preuzimanju Twittera.

Taj nemali iznos čini Muskovu ponudu vjerodostojnijom, ali i ujedno smanjuje pritisak i financijske rizike koje je preuzeo kad je najavio kako je spreman otkupiti sve preostale Twitterove dionice po cijeni od 54,2 USD.

Konkretno, to znači kako je iznos koji će morati posuditi uz postojeće vrijednosnice kao zalog biti prepolovljen, s 12,5 na 6,25 mlrd. USD. Trebat će skupiti 27,25 mlrd. USD od ukupno 44 mlrd. USD, za koliko je Twitterova uprava pristala na preuzimanje.

Šareno društvo investitora

Među investitorima koje je Musk navodno osobno probrao su, piše Washington Post, katarski fond i saudijski princ Alwaleed Bin Talal Bin Abdulazih Alsaud, koji je isprva odbio Muskovu ponudu jer je smatrao kako nije ni blizu stvarne vrijednosti te tvrtke. Ali, potom se predomislio i ušao u posao s oko 1,9 mlrd. USD.

Mjenjačnica kriptovaluta Binance pridodala je 500 milijuna, a Muskov prijatelj i član Teslinog odbora Larry Ellison milijardu USD.  Fond iz Dubaija VyCapital, koji je već uložio u Boring Company, sudjeluje sa 700 mil., dok je investitor Ben Horowitz uložio 400 mil. USD.

Horowitz je uvjeren kako će Musk preobraziti Twitter u platformu kakva je trebala biti te ukloniti botove i cenzuru.

Musk će, čini se, privremeno preuzeti poziciju glavnog izvršnog direktora Twittera nakon što će akvizicija biti zaključena. Sada taj posao obavlja Parag Agrawal, koji je u studenom 2021. godine zamijenio suosnivača Twittera Jacka Dorseya.

Agrawal je zaposlenike Twittera upozorio kako je budući smjer razvoja tvrtke pod Muskovom upravom neizvjestan, piše CNBC.

Prema zadnjim dostupnim podacima, Twitter je dosegnuo 229 mil. dnevno aktivnih korisnika, 15,9 posto više nego prije godinu dana.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next