Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk ponudio 43 mlrd. USD za Twitter Istaknuto

Elon Musk ponudio 43 mlrd. USD za Twitter

Elon Musk želi neprijateljski preuzeti Twitter za 43 milijarde američkih dolara u gotovini. To je prva i zadnja ponuda.

Nakon što je nedavno objavio kako je preuzeo udio od 9,2 posto u Twitteru i postao najveći pojedinačni dioničar te kompanije, šef tvrtki SpaceX i Tesla je trebao ući u upravu Twittera, ali se predomislio.

Umjesto toga je ponudio kako će otkupiti sve preostale dionice Twittera po cijeni od 54,2 USD po dionici. Neprijateljsko preuzimanje bilo bi plaćeno u gotovini.

Ostali dioničari bi dobili 54 posto premije na cijenu koja je vrijedila dan prije no što ih je Musk počeo kupovati i 38 posto više tijekom dana kad je vijest o njegovom ulaganju objavljena.

Sloboda govora kao motivacija

Ako bi ponuda - koju je Musk poslao predsjedniku Twitterovog odbora Bretu Tayloru, ne glavnom izvršnom direktoru Paragu Agrawalu - bila prihvaćena, to bi vrijednost Twittera postavilo između 41,1 i 43 mlrd. USD.

Twitterova uprava je potvrdila primitak Muskove ponude. Najavili su kako će ju pomno razmotriti i odlučiti što će poduzeti kako bi djelovali u najboljem interesu dioničara i svih dioničara Twittera. Nisu objavili kad bi se odbor mogao sastati kako bi donijeli tu odluku.

Musk je naveo kako je to njegova zadnja ponuda. Ako ju ne prihvate, razmotrit će svoju poziciju kao dioničara, što bi moglo značiti da će rasprodati svoj udio.

Twitter Musk želi preuzeti zato što ima ogroman potencijal kao platforma za slobodu govora prisutna diljem svijeta, kojeg on želi otključati. Sloboda govora je nužan društveni imperativ za funkcioniranje demokracije, dodao je.

Nakon što je kupio dionice shvatio je kako Twitter neće napredovati, niti ispuniti funkciju zaštite slobode govora u svom sadašnjem ustroju. Zbog toga ga želi delistirati s tržišta kapitala.

Teoretski, mogli bi se pojaviti i drugi zainteresirani kupci s ponudama koje bi nadmašile Muskovu, ali to se ne čini naročito realnim scenarijem u ovom trenutku, piše Yahoo.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next