Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Spotify preuzeo dvije tvrtke, sprema se za okršaj s YouTubeom Istaknuto

Spotify preuzeo dvije tvrtke, sprema se za okršaj s YouTubeom

Spotify je preuzeo Podsights i Chartable, tvrtke koje izdavačima i oglašivačima na podcastima pribavljaju podatke o korisničkim interakcijama.

Ta je tvrtka u studenom prošle godine preuzela američku tehnološku tvrtku Findaway, u kojoj razvijaju tehnologije za izdavače i knjižnice s digitalnim audio knjigama, dok su u lipnju akvizirali Podz, skupa s tehnologijom koja slušateljima pomaže u pronalaženju novih podcasta, piše Reuters.

Podsights i Chartable nude tehnologije kojima je moguće izmjeriti uspjeh pojedinog podcasta, što omogućava izračun isplativosti ulaganja i cijene oglašavanja.

Tehnologija koju razvijaju u Podsightsu trebala bi se naći u audio oglasima s glazbom, video i drugim oglasima. U neposrednoj budućnosti neće biti promjena u samoj tvrtci već Spotify namjerava poboljšati njihovu tehnologiju i prilagoditi ju svojim potrebama.Što se Chartablea tiče, njihova će tehnologija biti integrirana u Megaphone, ali nije poznato što će se dogoditi sa svim zaposlenicima.

Platforma za sebe ili i za druge?

Po implementiranju akviziranih tehnologija u Spotifyju bi trebali dobiti precizne podatke o izvedbi svakog podcasta, uključujući i one koji nisu na njihovoj platformi i aplikaciji, piše Verge.

Procjenjuje se kako je Spotify ovim preuzimanjima poboljšao svoju poziciju za tržišno natjecanje s YouTubeom, naročito kad je metrika uspješnosti oglašavanja u pitanju.

YouTube je tijekom prošle godine po prvi put angažirao osobu zaduženu za podcaste na njihovoj platformi (Kai Chuk, koji se do tada bavio uglavnom medijskim partnerstvima), što upućuje na zaključak kako je Google spreman posvetiti više pozornosti tom segmentu.

Pitanje je u kolikoj mjeri će Spotify zadržati ovu tehnologiju za sebe, odnosno hoće li mu drugi veliki izdavači dovoljno vjerovati ili će izraditi vlastiti softver koji će služiti u istu svrhu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next