Biz Tech web portal powered by vidi logo2

VIDI X u hrvatskim školama u rukama 5000 učenika! Istaknuto

VIDI X u hrvatskim školama u rukama 5000 učenika!

VIDI-X mikroračunalo stiglo je u prvih dvanaest hrvatskih škola. Razvojna pločica i mikroračunalo u jednom uređaju kao KIT za slaganje s touch LCD ekranom, opremljeno mikrofonom i zvučnikom, zatim InfraRed, Wi-Fi i BT komunikacijom, ESP32 dvojezgrenim procesorom, a uz nekoliko zanimljivih senzora i utor za dodatno proširenje, nastavnicima i edukatorima će uvelike olakšati rad u STEM području.

Inicijativa „Sanjaj i ostvari“ krenula je 2020. godine u ambiciozan projekt kojem je cilj poboljšati mogućnosti i prilike za učenike koji se žele baviti robotikom, IoT projektima, elektronikom i ostalim područjima u kojima se može iskoristiti VIDI-X mikroračunalo.

Dio atmosfere oduševljenja koje su iskazali učenici kada smo im uručili VIDI X mikroračunala možete vidjeti u ovom videu.

 

Medijska kuća Vidi je u suradnji s brojnim hrvatskim tehnološkim kompanijama radila na dizajnu VIDI-X mikroračunala. Kroz inicijativu „Sanjaj i ostvari“, škole su se mogle prijaviti za besplatne VIDI-X uređaje. Preko 60 škola prijavilo se za opremanje učionica mikroračunalom, a u prvom valu pronašli su se sponzori, u stvari hrvatske tvrtke velikog srca koje su prikazale veliku društvenu odgovornost, čime je opremljeno 12 škola, a obuhvaćeno oko 5000 učenika kojima je ova tehnologija sada dostupna.

OŠ Julije Klović 1

Na web stranici Home | VIDI Project X (vidi-x.org) mogu se pronaći sve prijavljene škole, a ako škola i nije službeno prijavljena i prikazana na karti, tvrtka je svejedno može odabrati, samo je bitno da škola ima projekt i ideju što misli raditi sa VIDI-X mikroračunalom.

Osim same VIDI-X učionice, škole postaju dijelom veće inicijative i samim time dobivaju dobro osmišljenu edukaciju profesora koji će raditi sa VIDI-X uređajima te se uključuju u različite druge aktivnosti (radionice, natjecanja, hackatoni) kojima će se motivirati djecu na rad na mikroračunalima i kreiranju inovativnih projekata.

OŠ Julije Klović 2

Na služenoj platformi projekta www.vidi-x.org već postoje različite radionice gdje već sada učenici i profesori mogu raditi i nadograđivati postojeće projekte, a dostupni su im potpuno besplatni repozitoriji koda na GitHubu projekta pa učenici imaju sve edukacijske materijale besplatno dostupne kako bi svoje inspiracije pretvorili u školske projekte.

STROJARSKA RIJEKA

Vidi također surađuje i s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Zagreb, koji je zahvaljujući sufinanciranju Europskog fonda za regionalni razvoj sa VIDI-jem potpisao ugovor o izradi edukativnih inovativnih radionica korištenja VIDI-X mikroračunala u nastavi, pa će nastavnici uz mikroračunala dobiti i besplatne edukacije kako bi mogli dalje prenositi znanje kao budući VIDI X mentori i edukatori.

VIDI-X u školama uz pomoć hrvatskih tvrtki

U prosincu smo VIDI-X učionicama opremili prve dvije škole, MIOC i Tehničku školu Ruđera Boškovića uz pomoć tvrtki Tomsoft i Prodigital. Ovih dana na VIDI-X karti Hrvatske pojavili su se zlatni smajlići u mnogim gradovima širom Hrvatske pa su tako u VIDI-X klub ušle škole koje su svojim prijavljenim projektima zainteresirale svoje donatore, a to su redom: Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Osnovna škola Julija Klovića Zagreb, Prva osnovna škola Ogulin, Gimnazija Tituša Brezovačkog, Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka, Elektrotehnička škola Zagreb, Obrtnička škola Bjelovar, Osnovna škola Vrgorac, Elektrotehnička I ekonomska škola Nova Gradiška te Prometna i elektrotehnička škola Osijek.

OŠ Julije Klović 3

Treba izdvojiti i prijatelje projekta koji su omogućili da se u lipnju zadovoljni vozimo po Hrvatskoj i isporučujemo mikroračunala školama. Za spomenute škole VIDI-X su osigurali Tokić d.o.o., Barrage, DPD Croatia, Pepco Croatia d.o.o., HEP, Grafik.net, Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, Molaris d.o.o. i Mesna industrija braće Pivac.

Tokom mjeseca napravili smo smo veliku kilometražu obilazeći Hrvatsku, no žao nam je što nismo još više uspjeli isporučiti. U Prvoj osnovnoj školi Ogulin razgovarali smo tako s Valentinom Blašković, nastavnicom informatike koja nam je rekla:

„Što se tiče VID-X, moji su učenici oduševljeni, spajali su ih i već su isprobavali njegove mogućnosti. Ja sam sretna jer su oni zainteresirani i mislim da je tu već pola posla urađeno. Ostatak - kako što radi, to ćemo sve u hodu. Prvenstveno mi je cilj uključiti sve učenike kako bi svi došli u doticaj, pa makar ga samo držali u ruci, iako čisto sumnjam da će na tome ostati. Do sada smo imali uvijek neki manji broj uređaja pa bih morala odabirati tek nekoliko učenika koji bi na njima radili.

OŠ OGULIN

Još nisam u potpunosti odlučila kojim projektima ćemo se baviti (došli su nam prije 3 dana), ali sam gotovo sigurna da ćemo ih povezivati s micro:bitom jer su svi učenici od 1. do 8.razreda upoznati s radom na njemu. Povezivat ćemo ih s opremom koji posjeduje škola ili ja privatno - mBot, Hexapod, MakeBlock Neuron Creative Kit, Arduino MK 1000, micro:Magueen, i ostalo. Koncentrirat ćemo se na sadržaje koji su vezani uz školu i projekte koje smo već izvodili - kalkulator, spy robot, igra zmijica, ali ćemo ih proširiti VIDI-X-om.“

„Prijavili smo se na VIDI-X 'Sanjaj i ostvari' jer sam želio učenicima prikazati nešto novo, otvoriti neke nove poglede na svijet programiranja, robotike i automatike. Ovaj uređaj je fantastičan i nudi toliko mogućnosti da još ni sam nisam svjestan što ima. Na prvu se vidi da je ovo Mercedes prema nekim pločicama i kontrolerima koje smo do sada koristili jer objedinjuje puno toga, uključujući i display u jednom“- prve je dojmove prepričao Petar Dobrić, učitelj tehničke kulture i informatike koji se robotikom i STEM aktivnostima u Osnovnoj školi Julija Klovića bavi već 15 godina. Kao i u ostalim školama, VIDI-X raspakirali su talentirani učenici. Juraj i Antonio prvi su se bacili na VIDI-X u OŠ Julija Klovića iz Zagreba, a radi se inače o osmašima koji su sudjelovali i nagrađivani na nizu natjecanja u robotici.

OŠ JULIJA KLOVIĆA

„Ja mislim da će VIDI X puno obogatiti nastavu informatike jer će učenici moći na jednom pravom primjeru vidjeti što stvarno znači programiranje i kako to funkcionira u stvarnom svijetu. Mislim da bi se tu dosta djece moglo i pronaći, oni koji bez stvarnih primjera ne razumiju što znači programiranje. Ovako će se možda opredijeliti za srodnu struku i krenuti u tom smjeru“- rekla nam je Dora Mifka, nastavnica informatike u zagrebačkoj Gimnaziji Tituša Brezovačkog kojemu je VIDI-X donaciju omogućila tvrtka GrafikNet.

Gimnazija Tituš Brezovački

Profesor informatike iz Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška, Krunoslav Cvitković, čija se škola već dugo bavi STEM projektima, prepoznao je mogućnosti VIDI-X pločice i ESP32 procesora te za njih ima velike planove: „Planiramo VIDI-X pločicom potaknuti što više učenika da se uključe u školske projekte korištenjem VIDI-X pločica u nastavi. Također planiramo iskoristiti mogućnosti VIDI-X i u izvannastavnim aktivnostima. VIDI-X moguće je koristiti u IoT projektima/natječajima, ali i planiramo naše projekte unaprijediti mogućnostima VIDI X-a jer nam dosadašnji mikrokontroleri nisu pružali puno toga što nam novo mikroračunalo pruža.“

NOVA GRADIŠKA

Sličnu viziju imao je i ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Antun Kovačić. Pri preuzimanju VIDI-X mikroračunala, koja je školi osigurala tvrtka Barrage d.o.o., predstavio je ideju- „Želja nam je učenicima ponuditi mogućnost razvoja novih rješenja u izvannastavnim aktivnostima potičući učenike da razvijaju nove proizvode koji će biti rješenje za probleme s kojima se susreću, a ujedno će poticati razvoj inovacija i susretanje s drugačijim vrstama mikrokontrolera.

ELEKTROSTROJARSKA OSIJEK 

Učenici se susreću s različitim programskim jezicima te ćemo korištenjem mikrokontrolera VIDI-X moći na stvarnim primjerima omogućiti učenicima razvoj programskih rješenja. Učenici će u praktičnim primjerima moći povezivati senzore i motore te izvršne članove razvijajući svoje ideje. Uz pomoć mentora učenicima će biti ponuđena mogućnost izrade različitih oblika završnih radova te razvoj sustava upravljanja, izrade web servera ili npr. sustav za zaštitu od ptica ili sustav za regulaciju temperature, sat za bicikl ili svjetlo za bicikl, samoposlužni caffe automat, izrada vaga, vremenska stanica i sl. „

VIDI neXt generation

Inicijativa „Sanjaj i ostvari“ od jeseni kreće dalje oslanjajući se na hrvatske tvrtke koje prepoznaju mogućnost da pomognu lokalnoj zajednici u kojoj posluju donacijom VIDI-X učionice s kojima će učenici sudjelovati na VIDI-X challengeru, natjecanju zanimljivih školskih projekata, i postati dio VIDI neXt generation.

20210614 1510540

Za popis prijavljenih škola posjetite Home | VIDI Project X (vidi-x.org). Tvrtke koje se žele uključiti u projekt i donirati školama VIDI-X računala mogu odabrati i škole koje se zasada nisu prijavile na ovaj popis, no svakako je glavni kriterij da kandidiraju projekt kojeg će raditi sa VIDI-X-om.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next