Biz Tech web portal powered by vidi logo2

VIDI X prezentiran na WorldSkills Croatia 2024 Istaknuto

VIDI X prezentiran na WorldSkills Croatia 2024

Učenici Tehničke škole Čakovec predstavili su svoju igru utrka automobila za VIDI X mikroračunalo. Ova igra omogućava dvojici igrača da upravljaju svojim vozilima putem ESP-NOW komunikacije, koristeći VIDI X uređaje.

Implementacijom bežične komunikacije putem ESP-NOW, igra omogućava razmjenu podataka između dva VIDI X mikroračunala, uključujući trenutne koordinate vozila, brzinu, rotaciju, te ukupnu prijeđenu udaljenost. Korištenje ILI9341 TFT LCD ekrana osigurava prikaz igre u realnom vremenu, dok korisnički unos dolazi putem tipki spojenih na analogne i digitalne pinove.

Slika4_1.jpg

Taj projekt ne samo da demonstrira tehničke i intelektualne sposobnosti učenika u programiranju i elektronici, već i njihovu kreativnost u razvoju interaktivnih aplikacija. Na kodu VIDI X auto utrke radio je tim 3D _Owls sastavljen od 4 učenika četvrtih razreda Tehničke škole Čakovec koji su osvojili 1. mjesto na VIDI X Game Dev Challenge 2024 natjecanju u izradi igara za VIDI X mikroračunalo i time osvojili vrijedne nagrade pokrovitelja WhiteShark kao i 1.000,00 eura novčane nagrade. 

Slika7_za_vidilab_hehe.jpg

Igru možete isprobati na VIDI X mikroračunalu uploadanjem koda s poveznice.

Slika5_vidilab_hehe.jpg

Slika6_vidilab_hehe.jpg

Osim navedenih radova, Tehnička škola Čakovec na svom štandu predstavila je i svoje druge radove od kojih svakako treba istaknuti Križić-kružić. Naime, točno 5.290 glasova prikupljeno je do 10.4.2024. u online glasanju za odabir najboljih radova na WSC smotri 2024. 

Tehnička škola Čakovec osvojila je 3. mjesto u smotri Elektrotehnika i računalstvo s radom Križić kružić učenika Noela Špoljarića, koji si je na taj način osigurao predstavljanje radova škole u sklopu Državnog natjecanja učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2024. - gdje nam je i pokazao radove svoje škole. 

Slika3_za_vidilab_hehe.jpg

Ovaj Križić-kružić je verzija u kojoj dva tima pomiču svoje X i O po igraćoj ploči 3x3, a kako bi dobili prvo poteza moraju točno odgovoriti na pitanja iz matematike ili nekog drugog predmeta poput povijesti, geografije, engleskog jezika itd., ovisno o tome što se namjesti u igri. 

Na istom štandu mogli ste vidjeti i rad 2. razreda: simulaciju letenja dronom kojim se upravlja uz pomoć originalnog daljinskog za dron, a letite po prostorijama škole. 3D dizajn napravljen je u Blenderu dok je sve finiširano u Unity 3D engineu. Bravo za vrijedne učenike ove tehničke škole i njihove mentore! 

U srijedu je i službeno završilo još jedno državno natjecanje strukovnih škola WorldSkills Croatia 2024. To je najveće takvo natjecanje u ovom dijelu Europe, koje za cilj ima popularizaciju upisa u strukovne škole, povezivanje učenika strukovnih škola s budućim poslodavcima i promicanje izvrsnosti strukovnog obrazovanja. 

Nešto više od 350 najboljih učenika i učenica natjecalo se u 42 discipline, gdje nalazimo cijeli spektar zanimanja - od slastičara, soboslikara i stolara do robotičara, tehničara za računarstvo i drugih IT zanimanja. 

Među disciplinama na WSC 2024 našlo se i natjecanje iz robotike, gdje su natjecatelji mogli koristi platformu za kreiranje robote prema njihovom izboru između Arduina, Raspberry Pi-a, VIDI X-a i drugih. 

roboti_wsc_2024_2_vidilab.jpg

Tema natjecanja bila je izrada robota „sportaša“ koji igra hokej ili curling! Natjecatelji dizajniraju i izrađuju te programiraju autonomnog robota koji mora pokupiti hokejski pak i premjestiti ga u predviđeni prostor pri čemu ga čeka labirint kroz koji mora provesti pak i premjestiti ga na jedno od tri predviđena mjesta na stazi. Očekivana pozicija paka će biti određena slučajnim izborom prije početka natjecanja. 

Drugi dio zadatka odvija se na klizalištu, gdje robot mora ispucati pak što bliže središtu mete u bodovnom polju. Pak je već postavljen na početnu poziciju, a robot ga mora ispucati bez prelaska ili dodirivanja crvene linije. Pobjednik je onaj tko točnije premjesti pak u prvom dijelu staze i čiji se drugi pak zaustavi što bliže središtu “mete” u bodovnom polju u drugom dijelu staze! 

roboti_wsc_2024_3_vidilab.jpg

Član prosudbenog povjerenstva u kategoriji Robotika, bila je predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza, Ana Sović Kržić, inače izvanredni profesor na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) te voditeljica  projekta „Transformacija robota u edukacijsko sredstvo“ (Hrvatska zaklada za znanost), Erasmus+ projekata „RoboGirls“ i „RobotTheater“ te je partner na Erasmus+ projektu „STEM in action“. 

Kompletne upute natjecanja potražite na poveznici: https://worldskillscroatia.hr/robotika/ 

Ovo su neki od robota koji su pronašli svoje mjesto na stazi: 

roboti_wsc_2024_1_vidilab.jpg

roboti_wsc_2024_11_vidilab.jpg

roboti_wsc_2024_10_vidilab.jpgroboti_wsc_2024_9_vidilab.jpg

roboti_wsc_2024_8_vidilab.jpg

roboti_wsc_2024_6_vidilab.jpg

roboti_wsc_2024_5_vidilab.jpg

roboti_wsc_2024_4_vidilab.jpg

roboti_wsc_2024_7_vidilab.jpg

VIDI X mikroračunalo moglo se vidjeti i na štandu Obrtničko-industrijske škole, Županja. Kako bi privukli učenike, osim robotske ruke i drugih radova, na VIDI X mikroračunalu ponudili su popularnu igru Flappy Bird na kojoj se mogao vidjeti najbolji rezultat od 49 bodova.

IMG-20240515-WA0001.jpg

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next