Biz Tech web portal powered by vidi logo2

FINA: Programeri i inženjeri za razvoj naprednih javnih usluga Istaknuto

FINA: Programeri i inženjeri za razvoj naprednih javnih usluga

Financijska agencija Fina ima razgranatu mrežu poslovnica, a uz svakodnevno poslovanje s privatnim i poslovnim subjektima agencija nudi niz digitalnih usluga poput digitalnih certifikata, e-računa, digitalizaciju dokumentacije i niza drugih.

Budući da se Fina pozicionirala kao vodeća tvrtka u pružanju financijskih i elektroničkih usluga i to je područje u koje se najviše ulaže i razvija velik broj servisa, u agenciji postoji velika potreba za IT stručnjacima na mnogo različitih područja. Fina ulaže velike napore u izradu rješenja koja će omogućiti digitalizaciju javne uprave, ali i izradu komercijalnih digitalnih rješenja pa su to ujedno i najvažnija područja za koja tražimo IT stručnjake.

20210519 105300

Unutar Financijske agencije postoji Sektor informatike s pripadajućim službama i odjelima. Unutar Sektora informatike pokriveno je široko područje znanja i tehnologija iz područja razvoja aplikativnih rješenja i sustava, sistemske podrške i IT infrastrukture te kibernetičke i IT sigurnosti. Sektor informatike se bavi razvojem i održavanjem IT sustava za naše interne naručitelje, ali i za naručitelje izvan Fine.

Koji profili se najviše traže

Fina najviše zapošljava programere (front end i back end), testere i analitičare. Međutim, nisu to jedini profili IT stručnjaka koje traži Financijska agencija. U Fini se zapošljavaju i sistemski inženjeri te stručnjaci za IT sigurnost. Fina je prisutna na velikom broju hrvatskih fakulteta te sudjeluje na studentskim sajmovima, predavanjima i prezentacijama. Finini djelatnici održavaju i predavanja na visokim učilištima. Kada se uoči potreba za IT profilima, agencija nudi stipendije za područja u kojima je deficitarna, a iznos stipendije je 3000 kuna mjesečno.

Razvojni centri

Kako bi rad na digitalizaciji javne uprave, ali i komercijalnim rješenjima učinila interesantnijim i dostupnijim za nadolazeće mlade IT-jevce, Fina je osmislila koncept informatičkih razvojnih centara. Kao tehnološka kompanija koja se bavi razvojem softverskih rješenja, Fina je prepoznala da „proizvodnja“ IT usluga ne treba nužno biti locirana u sjedištu tvrtke u Zagrebu. Finini razvojni centri pružaju mogućnost zapošljavanja lokalnih stručnjaka u sredinama u kojima žive, ali i angažiranja studenata u suradnji s lokalnim obrazovnim institucijama. U projekt se krenulo prije dvije godine i to osnivanjem centra u Splitu, koji je vrlo brzo polučio izvrsne rezultate.

Suradnja s fakultetima

Na temelju tog uspješnog iskustva suradnje s akademskom zajednicom, Fina je nastavila razvijati suradnju s brojnim sveučilištima, među kojima su FERIT iz Osijeka, FOI iz Varaždina, FER Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomski fakultet sveučilišta u Rijeci, Visoko učilište EFFECTUS, Međimursko veleučilište u Čakovcu, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, Veleučilište u Bjelovaru, Veleučilište u Virovitici, Ekonomski fakultet sveučilišta u Zagrebu, PMF Split itd. To je i bio glavni motiv za nastavak otvaranja centara i u drugim dijelovima Hrvatske, s obzirom na to da akademska zajednica ima ogroman interes prema ovakvim projektima, što je potvrda da je projekt na pravom putu.

IMG 3950

U skladu s konceptom modernih informatičkih hubova, Finini razvojni centri su zamišljeni kao središnje lokalne točke okupljanja IT sektora, odnosno mjesta koja povezuju znanstvenu zajednicu i poslovni sektor te stimuliraju i generiraju razvoj inovativnih ideja. Svi Finini razvojni centri su moderno uređeni, prilagođeni potrebama rada u IT industriji te opremljeni tehnološki naprednom opremom. Potencijalni zaposlenik u razvojnom centru, osim izvrsnog i poticajnog radnog okruženja, može očekivati i stabilnu plaću, plaćanje prekovremenih sati, plaćanje rada na projektima te stimulacije za dodatan angažman. Posao podrazumijeva čitav ciklus razvoja softvera, počevši od poslova analize, dizajna, programiranja te testiranja, a radna mjesta se popunjavaju ovisno o tehnologijama i kompetencijama kojima vladaju stručnjaci na pojedinim lokacijama.

IMG 3981

Do danas je uspostavljeno devet razvojnih centara - u Zaboku, Splitu, Virovitici, Bjelovaru, Kutini, Vukovaru, Osijeku, Čakovcu i Koprivnici, a Fina uskoro otvara i svoje razvojne centre u Rijeci i Požegi, nastavljajući zapošljavati nove IT stručnjake kojima nudi izvrsne uvjete za rad, mogućnost napredovanja te sudjelovanje na zanimljivim i izazovnim projektima. Krajnji cilj zapošljavanja lokalnih IT stručnjaka i studenata u regionalnim centrima su razvoj lokalne zajednice te zadržavanje mladih talenata u Hrvatskoj, koji na ovaj način dobivaju priliku učiti i raditi u vrhunskim uvjetima, uz mogućnost ostanka u svom rodnom gradu.

Edukacija zaposlenika

Fina kontinuirano nudi svojim djelatnicima programe profesionalnog usavršavanja kroz interni program IT treninga i putem tečajeva drugih firmi. Interni program IT treninga (16 treninga iz područja aplikativnog razvoja, dobrih praksa testiranja, agilnog razvoja i dr.) osmislili su Finini djelatnici-eksperti. Treninzi se održavaju na lokacijama Fine, ali postoji mogućnost i online treninga. Osim djelatnika Fine, internim treninzima mogu pristupiti i studenti koji u Fini rade preko studentskog servisa. Fina ima dobro razvijen sustav mentorstva iz različitih područja, pa studenti koji rade u Fini, osim edukacija, imaju na raspolaganju i osposobljavanje uz pomoć mentora.

Što rade Finini informatičari

Fina razvija i održava velik broj usluga za državu, financijski sektor te poslovne subjekte i građane. Primjeri prepoznatljivih usluga su platni promet, e-Račun, digitalni potpisi, e-Građani (NIAS), info.Biz, Centralni obračun plaća (COP), Registar osiguranika (REGOS) i dr. U Fini je u tijeku proces digitalizacije i transformacije poslovanja u koji je u velikoj mjeri uključen upravo Sektor informatike. Velike promjene se događaju i u smislu prelaska na agilni razvoj te formiranja agilnih timova.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next