Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Top 5 trendova u mobilnoj tehnologiji viđenih u Barceloni Istaknuto

Top 5 trendova u mobilnoj tehnologiji viđenih u Barceloni

Pod krilaticom "The next element" na velikom međunardnom kongresu i sajmu mobilne tehnologije u Barceloni tvrtke su mahom predstavljale svoja rješenja za goruće trendove u svijetu mobilnih informacijskih tehnologija, kao što su 5G mreže, internet stvari, umjetna inteligencija i drugi izazovi indutrije. Donosimo pregled pet najvećih trendova na nedavnom Mobile World Congressu u Barceloni.

 

1. 5G

Nakon prošlogodišnjeg kongresa s VR naočalama na gotovo svakom štandu, ove godine se to može reći za 5G tehnologiju. 5G predstavlja veće brzine prijenosa podataka kroz mobilne mreže, a japanski NTT DoCoMo je na sajmu postizao brzine oko 15 Gbit/s u downloadu.

Barcelona trendovi 4

Smisao pete generacije mobilne telefonije svakako su što veće brzine, ali glavni razlog za to su sve veće količine podataka koje se prenose kroz praktične i zabavne servise kao i priprema za širu primjenu.

Uz 5G se veže i jedan problem, međutim, a to je regulativa koja nije provedena kako bi se uopće omogućio rad i postavljanje mreža u frekvencijskim područjima koja su 5G-u potrebna. Tijekom nekoliko rasprava upravo je na to skrenuta pozornost, kao što su na štandu Deutsche Telekoma istaknuli. Dakle, 5G nećemo tako brzo početi koristiti u stvarnosti. Trebat će još barem nekoliko godina da i u Hrvatskoj budu obavljena prva testiranja 5G mreže i već sad se pitamo koji će domaći, hrvatski mobilni operater to prvi napraviti.

2. Internet stvari (IoT)

EKSKLUZIVNO Peugeot Instinct Concept VIDIClanakNaslovna VIDIClanakVelika

5G tehnologija važna je i za razvoj i korištenje Internet of Things uređaja koji će se nalaziti na svakom koraku oko nas, na cestama, u zemlji za potrebe poljoprivrede, u kućama pa i automobilima. Vidjeli smo Peugeot Instinct Concept tjedan dana prije početka Ženevskog auto salona upravo u Barceloni, čime je i automobilska industrija prepoznala potencijal sajmova kakav je MWC.

3. Umjetna inteligencija (AI)

Barcelona trendovi 5

Artificial Intelligence (umjetna inteligencija) konačno će pametne telefone učiniti zaista pametnima, jer današnji telefoni koje koristimo svakako nisu baš nešto pametni sami za sebe. Naime, prije dva desetljeća pametnim telefonima su smatrani telefoni koji su bili u stanju obaviti istovremeno više operacija. Novi modeli telefona poput LG-a G6, HTC-a U Ultra, novog Samsunga Galaxy S8 koji će biti predstavljen 29. ožujka 2017. pratit će naše navike, što zapisujemo u kalendar, što tražimo putem weba i raznih aplikacija te nam na vrijeme sugerirati razne radnje kako bismo ubrzali naš životni ritam i na vrijeme spriječili kašnjenje, doznali povoljniju cijenu avionske karte itd.

4. Veći ekrani na manjoj površini

VIDEO EKSKLUZIV Testirali smo LG G6 VIDIClanakNaslovna VIDIClanakVelika

Mobiteli dobivaju veće ekrane na manjoj površini – trend je započeo Xiaomi još prošle godine s modelom Mi Mix, ali sad tek dobiva pravi zalet kroz uređaje koji su već predstavljeni (LG G6), ali i one koje tek očekujemo tijekom ove godine.

5. Nov omjer zaslona

18 9 VIDIClanakVelika

Ekrani će imati omjer 18:9 odnosno 2:1 što će omogućiti potpuno nov pristup kamerama, webu i lakšem držanju telefona u ruci, uz veće ekrane za kojima korisnici postaju nezasitni. Istovremeno, tableti su sve rjeđe biljke, ali nisu ni iskorijenjeni nego dobivaju dodatne tipkovnice kojima proizvođači tableta žele uzeti dio tržišta proizvođačima prijenosnih računala.

Barcelona trendovi 2

Sljedeći MWC održava se u Barceloni, od 26. veljače do 1. ožujka 2018,, a do tada ćemo se uvjeriti što će od najavljenih trendova zaista i zaživjeti u praksi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next